Lazea: Romania are trei atuuri care nu au fost luate suficient in calcul de agentiile de rating

Vineri, 22 Mai 2009, ora 17:54
2365 citiri
Lazea: Romania are trei atuuri care nu au fost luate suficient in calcul de agentiile de rating

Dependenta redusa de exporturi, ponderea scazuta a creditului in produsul intern brut si importurile relativ mici de produse energetice sunt trei atuuri insuficient cunoscute ale Romaniei in conditiile crizei actuale, a declarat vineri, la Targu Mures, economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, potrivit Newsin.

El a explicat ca Romania si Polonia pot traversa mai usor criza actuala decat alte tari afectate, in conditiile in care ambele tari au cele trei puncte forte, transmite corespondentul NewsIn.

"Unu: la noi raportul export/PIB e numai 24%, fata de 60-70% in tari precum Ungaria, Cehia sau Slovacia. Cu alte cuvinte, daca acele piete de export sufera, noi ar trebui sa suferim mai putin decat altii, care au export mai mare", a spus Lazea, la o conferinta organizata de Institutul Bancar Roman (IRB). "Doi: la noi creditul neguvernamental, ca si raport in PIB, este numai 39%, fata de 70-80% suta la suta in cazul altor tari, deci orisicat de rau va performa sectorul bancar, nu ar trebui sa afecteze economia la fel de mult ca si acolo", a mentionat oficialul BNR.

"In al treilea rand, in ce priveste importul de produse energetice, petrol si gaze, Romania, ca si Polonia, este cel mai putin dependenta de astfel de importuri, deci cea mai putin vulnerabila la schimbarile de preturi ale produselor energetice", a mai spus Lazea.

"Sunt trei atuuri foarte puternice care, din pacate, nu sunt cunoscute de agentiile de rating sau de investitorii straini, fiindca in afara de cei care fac o analiza amanuntita, putini stiu despre aceste particularitati", a subliniat economistul-sef al BNR.

Totusi, el a explicat ca Romania are si trei "pietre de moara", de care trebuie sa se debaraseze. "Romania ar fi putut sa intre in aceasta criza la fel ca si Cehia, cu fruntea sus, daca nu ar fi avut trei probleme majore: deficit bugetar de 5,3% (din PIB), cel mai mare din ultimul deceniu, deficitul de cont curent de 12,3% (din PIB) si ritmul foarte inalt de creditare - peste 60%", a afirmat Lazea.

"Doua dintre ele sunt pe cale sa se corecteze: deficitul de cont curent a scazut si creditarea bancilor scade mai mult decat este cazul sau ne-am fi asteptat. Ramane ca problema deficitul bugetar, de aceea toate solutiile trebuie sa nu agraveze problema ultima, cea a deficitului bugetar", a subliniat oficialul BNR.

El a mentionat ca "trebuie sa fim impecabili la toti indicatorii macroeconomici - este minimum ce se poate cere", pentru ca Romania sa nu fie depunctata in continuare de cele trei mari agentii de rating, care monitorizeaza situatia din tara.

In prezent, doua din cele trei mari agentii de rating - S&P si Fitch - acorda Romaniei calificativ fara recomandare de investitii (junk), cu perspectiva negativa, dupa ce au coborat ratingul in toamna anului trecut, in timp ce Moody's a mentinut Romania pe ultima treapta - Baa3 - din categoria de rating cu recomandare de investitii, cu perspectiva stabila.

Lazea a subliniat ca, in prezent, nimeni nu poate sti cand va iesi Romania din criza sau cand va fi varful crizei.

"Efectul statistic al primelor trei trimestre din anul trecut, cand masina a gonit cu 180 de km pe ora, fata de 150 cat trebuia, face greu anul acesta, chiar la o viteza de croaziera rezonabila, sa nu ai scadere.

Statistic vorbind, va fi greu sa avem o revenire mai repede decat trimestrul patru, care nu va fi suficient sa compenseze primele trei trimestre", a spus el.

In legatura cu politica monetara a bancii centrale, economistul-sef al institutiei a amintit ca, anul trecut, dobanda cheie a crescut cu 2,25 puncte procentuale, la 10,25%.

"Creditul a scazut prea putin ca urmare a acestei decizii, dupa criza a inceput sa scada creditarea. BNR nu este atotputernica pentru a stavili creditul, asa cum cred unii, dar face ce poate, a afirmat Lazea.

Referitor la imprumutul de la FMI, destinat a intra in rezerva valutara a BNR, Lazea spera ca banii vor ramane "in camara BNR".

"Speram sa nu consumam nimic din cele 13 miliarde de euro de la FMI, daca se va intampla ca bancile sa nu isi reduca expunerea fata de Romania. Sunt buni de pus in camara si tinut pentru zile negre", a spus el.

Din pachetul de finantare de 20 miliarde euro de la institutiile internationale, 12,95 miliarde euro provin de la FMI, prima transa, de 5 miliarde euro, intrand deja la inceputul acestei luni in rezerva BNR.

Prezent la lucrari, presedintele Institutului Bancar Roman, Petru Rares, a declarat ca in sistemul bancar din Romania lucreaza in prezent 70.622 de angajati, cu 1.200 mai putini decat in finalul anului 2008.

Rares a criticat faptul ca numarul angajatilor din teritoriu scade, in timp ce a celor din centrala creste.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#romania, # atu, # agentii rating, # deficit, # pib, # banci, # fmi, # bnr , #stiri BNR