Leul puternic ucide exporturile

Miercuri, 26 Aprilie 2006, ora 03:03
1064 citiri

Aprecierea monedei nationale ii sperie pe afaceristi, care spun ca ea va duce la distrugerea industriei autohtoneDeprecierea principalelor valute fata de moneda nationala ii pune pe oamenii de afaceri in situatii neplacute, in ceea ce priveste derularea afacerilor. Cristian Pirvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri (AOAR), ne-a declarat ca efectele aprecierii leului fata de dolar si moneda europeana ii afecteaza, in special, pe oamenii de afaceri care activeaza in zona importurilor si a exporturilor, prin faptul ca acestia nu-si mai pot respecta planul initial de afaceri, fiind afectat raportul dintre cheltuieli si venituri. Domnia sa considera ca "fiecare om de afaceri trebuie sa-si securizeze veniturile folosind diverse instrumente financiare, astfel incit sa evite situatiile in care ar putea inregistra pierderi prea mari".

Pe de alta parte, reprezentantul afaceristilor este de parere ca Banca Nationala nu mai poate interveni in acest moment si ca situatia actuala a aparut din cauza unor politici monetare aplicate oarecum gresit de BNR in ultimi ani. Cristian Pirvan: "In acest moment nu vad ce solutii ar putea exista pentru indreptarea situatiei. Cauzele sint multiple si complexe, dar cea mai importanta este reprezentata de faptul ca in tara noastra s-a creat un mare dezechilibru intre cerere si oferta".

Totodata, Florin Pogonaru, presedintele AOAR, ne-a declarat ca acest fenomen a fost intilnit si in alte tari, cum ar fi Olanda, care a trecut printr-o experienta asemanatoare atunci cind a descoperit petrol in Marea Nordului, dar nu a stiut sa speculeze eficient acest fapt.

Domnia sa afirma ca "apreciindu-se moneda nationala, industria autohtona se intreapta treptat catre un dezastru, prin pierderile pe care le inregistreaza exporturile". Florin Pogonaru considera ca motivele care au condus la situatia actuala tin de masa mare valutara introdusa in tara de cei care lucreaza peste hotare si se intorc acasa in preajma sarbatorilor; precum si de incapacitatea de absorbtie a fondurilor comunitare care vizeaza investitii.

Reprezentantii patronilor sint de parere ca cele 7-8 orase care in prezent comaseaza aproape intreaga industrie ar trebui conectate, printr-o infrastructura adecvata, cu zone mai putin exploatate din punct de vedere industrial, dar care pot fi fertile si interesante de prospectat. Astfel, crede domnul Pogonaru, investitorii ar avea mai mult de cistigat, iar fluctuatiile mari de curs valutar si-ar mai pierde din intensitate, pentru ca industria, raspindita uniform si lipsita de monopolul drastic al acelor 7-8 orase, ar putea sustine un echilibru mai solid.

De asemenea, afaceristii fac prognoze pesimiste in ceea ce priveste viitorul industriei autohtone. Presedintele AOAR ne-a spus ca "ritmul in care merg lucrurile acum, coroborat cu efectele deprecierii monedei nationale, va conduce la o eliminare treptata dar sigura a jucatorilor industriali autohtoni de pe piata interna".

Totodata, Mihai Pasculescu, presedintele confederatiei patronale COMPIROM, ne-a declarat ca "este o adevarata tragedie ce se intimpla". Domnia sa a tinut sa mentioneze cazul industriei textile, unde 25% din firme au dat faliment, iar restul se afla intr-un fel de "moarte clinica". Presedintele COMPIROM ne-a mai spus ca, impreuna cu reprezentantii sindicatelor, patronatele au discutat chiar despre o posibila iesire in strada, pentru a convinge BNR ca aplica politici monetare total gresite din dorinta de a tine in friu inflatia. Domnia sa ne-a mai spus ca sint si alte semne care denota tactica eronata a bancii centrale, cum ar fi faptul ca, desi BNR a anuntat ca tara noastra a ajuns la o rezerva valutara de 18 miliarde euro, totusi "banii zac degeaba, in loc sa fie folositi si directionati eficient".

Mihai Pasculescu a concluzionat ca situatia actuala va duce inevitabil la un numar mare de falimente si concedieri masive.

Cursul de schimb valutar anuntat, la sfirsitul saptaminii trecute, de Banca Nationala este de 34.666 lei pentru un euro si 28.100 pentru un dolar american, inregistrindu-se astfel o depreciere semnificativa, fata de cursul anuntat cu numai o saptamina inainte, cind un euro cu 34.958 lei, iar un dolar american era cotat cu 28.879 lei.

Valentin Roman

Bursa

www.directNews.ro - Topul stirilor zilei

Investmania.ro - Primesti 10.000 vRON si inveti sa investesti pe Bursa !

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...