Leul vrea sa devina cea mai puternica moneda din regiune

Vineri, 18 Decembrie 2009, ora 09:38
1394 citiri
Leul vrea sa devina cea mai puternica moneda din regiune

Moneda nationala romaneasca vrea din nou sa devina una dintre cele mai puternice valute din regiune rezistand pana acum valului de deprecieri din ultimele zile cu ajutorul bancii centrale.

Euro se tranzactiona joi in Capitala usor sub nivelul de 4,22 lei, in timp ce la Varsovia trecuse de pragul de 4,2 zloti, asta dupa ce la inceputul lunii zlotul se intarise pana la un curs de aproape 4 zloti/euro, informeaza Ziarul Financiar.

Analistii spun ca intarirea leului din ultimele zile a fost sustinuta din nou de interventii discrete ale BNR.

"Miercuri nu am observat o interventie a BNR, ordinele mari de plata venind din partea jucatorilor straini. In schimb astazi (joi n.red.) cred ca banca centrala nu a vrut sa lase leul sa se deprecieze dincolo de 4,23 lei/euro. Cel mai probabil, BNR incearca sa protejeze un anumit nivel al cursului sau sa transmita niste mesaje pozitive in piata", spune Nicolaie Alexandru Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank.

Insa interventiile BNR nu vor ramane neobservate, deorece costul protejarii cursului se va vedea la nivelul dobanzilor. Prin vanzarile de valuta, BNR absoarbe leii de pe piata, iar pe fondul secetei de lichiditati dobanzile la care bancile isi imprumuta lei intre ele pe perioade foarte scurte s-au apropiat din nou de 12% pe an.

#leu, #bnr, #euro, #curs, #valutar, #dolari , #stiri BNR