Ministerul Agriculturii ar putea primi la rectificarea bugetara 620 milioane lei

Miercuri, 26 August 2009, ora 17:55
2093 citiri
Ministerul Agriculturii ar putea primi la rectificarea bugetara 620 milioane lei

MAPDR ar putea primi la rectificarea bugetara suma de 620 mil. lei pentru acordarea sprijinului financiar producatorilor agricoli, pentru finantarea schemelor de plati directe si plati nationale directe complementare, potrivit proiectului de Ordonanta de rectificare bugetara, obtinut de NewsIn.

Astfel, conform prevederilor proiectului, Guvernul ar putea aproba suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) cu 620 de milioane lei, bani care vor fi utilizati pentru finantarea actiunilor de acordare a sprijinului financiar producatorilor agricoli din sectorul vegetal, zootehnic, al imbunatatirilor funciare si al organizarii si sistematizarii teritoriului.

De asemenea, o parte din suma este destinata finantarii schemelor de plati directe si plati nationale directe complementare, care se acorda in agricultura incepand cu anul 2007 si pentru finantarea nivelului fondurilor publice la creditele agricole pentru productie, in limita creditelor de angajament aprobate in anul 2009.

In plus, proiectul de Ordonanta de Guvern cu privire la rectificarea bugetului de stat pe 2009, prevede ca, in cazul in care creditele bugetare din MAPDR sunt insuficiente pentru punerea in aplicare a Regulamentului CE nr. 691/2009 privind acordarea de avansuri incepand cu data de 16 octombrie 2009, Guvernul sa aprobe finantarea temporara a proiectelor din cadrul Politicii Comune Agricole si de Pescuit, pentru finantarea schemei de plata unica pe suprafata.

Regulamentul CE nr. 691/2009 stipuleaza acordarea unor avansuri la prima pentru produsele lactate si platile suplimentare, la platile pe suprafata pentru culturile arabile, la platile directe in temeiul masurilor stabilite in programele POSEI si cele privind insulele din Marea Egee, la schema de plata unica, la plata specifica pentru culturile de orez, la prima pentru plantele proteaginoase, la primele pentru sectoarele ovinelor si caprinelor, la platile pentru carnea de vita si manzat si la schema de plata unica pe suprafata.

"Se autorizeaza Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale sa introduca la capitolul 86.01 "Cercetare dezvoltare in domeniul economic" titlul 51 "Transferuri intre unitati ale administratiei publice" pentru finantarea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice "Gheorghe Ionescu - Sisesti", precum si anexa 3/22/16 "Academia de Stiinte Agricole si Silvice" si sa asigure sumele necesare finantarii prin redistribuire in cadrul bugetului aprobat pe anul 2009", se arata intr-un articol al proiectului de Ordonanta.

Totodata, intr-o anexa a proiectului se stipuleaza ca bugetul de cheltuieli cu personalul al MAPDR ar putea fi redus cu circa 18,2 milioane lei.

Ministrul finantelor publice, Gheorghe Pogea, a declarat la inceputul lunii august ca b ugetul MAPDR va fi suplimentat la urmatoarea rectificare bugetara cu circa 60 milioane lei, bani ce vor fi utilizati pentru infiintarea culturilor de toamna.

Tot atunci, Pogea a precizat ca Ministerul Agriculturii ar putea primi circa 650 milioane lei din Trezorerie pentru acordarea avansului de 70% pentru platile pe suprafata. 

 


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#agricultura, #bani, #pogea, #rectificare , #stiri BNR