Analist: Ciclul de relaxare monetara sugerat de BNR, un bun indicator de asteptari inflationiste mai mici

Duminica, 04 August 2013, ora 13:18
1246 citiri
Analist: Ciclul de relaxare monetara sugerat de BNR, un bun indicator de asteptari inflationiste mai mici

Ciclul de relaxare monetara sugerat clar de Banca Nationala a Romaniei (BNR) este un bun indicator de asteptari inflationiste mai mici, coroborate cu favorabilitate asupra leului, a declarat secretarul general al CFA Romania, Adrian Mitroi.

"Totusi, diferenta de inflatie intre competitorii nostri (vs. Polonia, aproape 5%, vs. Ungaria, 3,5%) indica si o incetinire a reformelor structurale in economie. BNR este singurul gardian antiinflationist. Vinovatul de serviciu va ramane tot economia reala (cea publica in special, arierate, restructurare amanata) - aceasta avand, prin inflatie, o supapa de eliminare a performantei economice insuficiente", a precizat Mitroi.

Potrivit acestuia, trendul dezinflationist, desi usor, este neabatut, pretul materiilor prime este in scadere (inclusiv la energia electrica), cursul leului este stabil si cuplat cu aprecierea euro (fata de dolar), iar anul agricol este bun. La toate acestea se adauga contextul extern deflationist, favorabil.

"Factura mai mica la energie este compensata de preturi mai mari la servicii. Fondurile europene mai bune se vad in rezerva suplimentara, in confort de stabilitate si, poate, apreciere a leului. Lichiditatea va fi in continuare favorabila si costul de finantare al deficitului va fi bun. Totusi, fatigul economic al consumatorului este cronic", a mai afirmat Mitroi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Mitroi relaxare fiscala, #Mitroi declaratii inflatie, #inflatie politica BNR , #stiri BNR