Muncitorii "de afara" contribuie substantial la cresterea economica durabila a Romaniei

Joi, 20 Noiembrie 2008, ora 12:05
849 citiri
Muncitorii "de afara" contribuie substantial la cresterea economica durabila a Romaniei

Libera circulatie in UE a fortei de munca din statele care au aderat la Uniune in anul 2004 si 2007 este un factor pozitiv pentru economia europeana si nu a provocat greutati serioase pe pietele muncii in vechile state membre. Acest lucru se arata intr-un raport al Comisiei Europene, prezentat ieri la Bruxelles de catre comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, Vladimir Spidla.

Lucratorii mobili din Bulgaria, Romania si din statele care au aderat la Uniunea Europeana in anul 2004 au compensat insuficienta mainii de lucru de pe piata muncii fara a ingreuna sistemele sociale ale statelor, constata documentul. Ei nu au ocupat locurile lucratorilor autohtoni, nici nu au provocat o reducere semnificativa a salariilor acestora, nici macar in statele in care numarul lucratorilor care au sosit a fost cel mai mare, este concluzia documentului.


"Dreptul la munca intr-un alt stat este una din principalele libertati pe care le au cetatenii Uniunii Europene. Lucratorii mobili merg acolo unde e de lucru, iar asta e in beneficiul economiei", a declarat Spidla. El a facut apel ca statele membre UE sa analizeze daca restrictiile temporare in ceea ce priveste libera circulatie mai sunt inca necesare "avandu-se in vedere datele cuprinse in raport". 

    

"In prezent, eliminarea restrictiilor ar fi justificata, nu doar din punct de vedere economic, dar ar ajuta la rezolvarea problemelor, ca munca la negru si locurile de munca fictive", a adaugat acesta, in cadrul prezentarii documentului, la Bruxelles.


"Pe la sfarsitul anului 2007, numarul lucratorilor bulgari si romani a fost de 1.600.000 de persoane. ªi chiar daca aceasta cifra este de doua ori mai mare, nu as spune ca ea a dus la vreo spartura sau la vreun cutremur pe piata muncii", a declarat Spidla, intr-un interviu pentru BNR. Ei prefera sa se stabileasca in Spania si Italia , iar 70% dintre acesti lucratori au pana in 35 de ani.


Datele statistice privind populatia statelor membre si datele din sondarea fortei de munca arata ca ponderea medie a cetatenilor din statele care au aderat in anul 2004 (UE-10), care traiesc in UE-15 a crescut de la 0,2%, in anul 2003, la 0,5%, la sfarsitul anului 2007. In aceeasi perioada, ponderea romanilor si bulgarilor care traiesc in UE-15 a crescut de la 0,2%, la 0,5%.


Datele mai arata ca lucratorii foarte mobili din UE merg sa lucreze temporar intr-un alt stat membru, insa nu intentioneaza sa se stabileasca acolo. Ca urmare a actualei dezvoltari economice exista posibilitatea ca o eventuala scadere a cererii de locuri de munca sa duca la scaderea afluxurilor de mana de lucru in UE.