Negritoiu: Creditele externalizate se intorc in tara dupa ce BNR a scazut RMO

Marti, 05 Mai 2009, ora 12:58
1783 citiri
Negritoiu: Creditele externalizate se intorc in tara dupa ce BNR a scazut RMO

Bancile romanesti isi vor repatria creditele exernalizate, odata ce BNR a modificat baza de calcul pentru constituirea rezervelor minime, insa cel mult 15% din aceste imprumuturi sunt cu probleme, a spus, intr-un interviu acordat NewsIn, directorul general al ING Bank Romania, Misu Negritoiu.

"Repatrierea creditelor ar fi determinata de niste conditii care s-au schimbat, pe considerente economice. Daca nu se mai constituie rezerve minime obligatorii pentru pasivele cu scadenta mai mare de doi ani, nu are sens ca imprumuturile sa fie trimise afara, atat timp cat ar fi mult mai greu de operat", a declarat Negritoiu.

El a precizat ca exernalizarea creditelor a fost si "o chestiune si de risc", dupa ce ratingul Romaniei a fost coborat sub categoria investment grade, iar asiguratorii au preferat ca respectivele imprumuturi sa fie trimise catre bancile-mama.

Cu toate acestea, costul riscului este inregistrat in continuare in Romania, indiferent de faptul ca respectivul credit e inregistrat aici sau afara, a expicat Negritoiu, iar singura modificare ce va aparea odata cu repatrierea respectivelor imprumuturi va fi inregistrata in datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"Din punctul de vedere al riscului sistemic, nu este mare diferenta. Din cate stiu eu, cel mult 15% din aceste credite sunt proaste", a mai spus Negritoiu, pentru NewsIn. ING Bank Romania a externalizat pana in prezent cel mult 10% din portofoliul de credite al bancii, a precizat el.

Volumul creditelor externalizate de banci in intervalul 2006-2008 se ridica la aproximativ 35% din soldul creditelor la finalul anului trecut, au declarat, marti, pentru NewsIn surse din banca centrala, in conditiile in care volumul imprumuturilor la 31 decembrie 2008 era de aproape 50 miliarde euro.

"Sunt cateva banci, sapte-opt, care externalizeaza portofolii de credite", au declarat sursele respective pentru NewsIn, fara sa dea alte detalii privind maturitatea imprumuturilor respective.

Bancile au ales sa externalizeze, in ultimii ani, sume importante din portofoliile de credite, pentru a evita o serie de masuri costisitoare impuse de reglementarile pietei bancare din Romania, precum constituirea de rezerve minime obligatorii, pentru care nivelul este in prezent de 40% din pasivele in valuta si de 18% din cele in lei.

BNR a inceput, in acest an, sa relaxeze rezervele minime obligatorii, si a decis sa scuteasca bancile de constituirea rezervelor obligatorii pentru finantarile cu scadenta reziduala mai mare de doi ani. 

#credite, #finantari, #imprumuturi, #rmo , #stiri BNR