Negritoiu: reducerea RMO se putea face si acum un an pentru sectorul privat

Joi, 19 Noiembrie 2009, ora 23:36
1316 citiri
Negritoiu: reducerea RMO se putea face si acum un an pentru sectorul privat

Masura anuntata luni de BNR, de scadere a rezervelor minime obligatorii la pasivele in valuta la 25%, luata pentru a facilita finantarea deficitului bugetar, se putea face si cu un an in urma, pentru sectorul privat, a spus joi directorul general al ING Bank, Misu Negritoiu.

"Masura de luni a fost extrem de surprinzatoare pentru neavizati si nu asa rationala cum se asteptau pietele. Se putea face acelasi lucru (scaderea RMO, n.r.) si acum un an pentru sectorul privat. Acesta de ce nu ar fi beneficiat?", a spus Negritoiu.

El considera ca, in prezent, piata este supralichida, in conditiile in care in ultimele zile dobanzile au coborat sub cea de politica monetara, de 8% pe an. "Banii baltesc pe piata, dobanzile sunt la 5-6%, bani de care ar trebui sa poata beneficia si sectorul privat.

Oficialii BNR au spus ca bancile comerciale lucreaza cu marje prea mari. Nu cred ca stiu marjele cu care lucreaza bancile, cat e spread-ul pe economie, dar pe piata monetara dobanzile nu sunt stabilite de banci", a completat Negritoiu.

In urma scaderii RMO cu 5 puncte procentuale, la 25% pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala sub 2 ani, vor fi eliberate in piata circa 1,2 miliarde euro.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a anuntat ca va lansa joia viitoare pe piata interna de capital o emisiune de titluri de stat in valoare de 500 milioane euro, cu maturitate de 364 zile, pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice.

Pe 6 noiembrie, MFP a atras de pe piata interna alte 793,8 milioane euro printr-o emisiune de titluri de stat cu cupon in valuta cu maturitate de 3 ani, suma ce acopera jumatatea din transa a treia de la FMI, ce trebuia sa intre in decembrie si sa acopere deficitul bugetar pe 2009.

Statul acorda pentru aceasta suma o dobanda anuala de 5,25%.

Este a treia licitatie de titluri in valuta din acest an, dupa ce, pe 14 august, Finantele au plasat, prin subscriptie publica, obligatiuni de stat cu dobanda denominate in euro, cu maturitate la 4 ani, de 447 milioane euro, cu 49% peste nivelul anuntat initial, rata dobanzii fiind tot de 5,25% pe an.

Pe de alta parte, in iulie, MFP a imprumutat aproximativ un miliard euro de la bancile din Romania, printr-un aranjament de tip "club loan", pentru finantarea deficitului bugetar. 

#negritoiu, #banci, #bnr, #rmo, #rezerve minime obligatorii , #stiri BNR