Olteanu (BNR): Criza, o oportunitate pentru revenirea firmelor la dimensiuni realiste

Marti, 15 Februarie 2011, ora 16:15
1354 citiri
Olteanu (BNR): Criza, o oportunitate pentru revenirea firmelor la dimensiuni realiste

Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, a declarat marti ca unele companii s-au confruntat cu probleme "dramatice" pe fondul capitalizarii insuficiente sau neacumularii activelor, criza fiind o oportunitate pentru acestea de a se reaseza "la dimensiuni mai realiste", relateaza NewsIn.

"Cred ca este bine sa meditam la modul in care s-au constituit companiile in Romania si, de multe ori, la modul la care actionarii lor s-au gandit sa le capitalizeze.

Lipsa de capitalizare, lipsa de acumulare de active in cursul dezvoltarii companiilor s-au simtit dramatic in perioadele de criza.

Criza este, pana la urma, o oportunitate pentru ele de a se reaseza la niste dimensiuni mai realiste.

Probabil au crescut mai mult decat le permitea piata", a spus Olteanu.

Viceguvernatorul BNR a mentionat ca exista companii care ruleaza sute de milioane de euro pe an, dar nu detin niciun activ.

"Un alt lucru la care merita sa meditam este daca antreprenorii nu s-au grabit sa devina rentieri, sa se retraga din business impreuna cu banii produsi, in mod legal, poate mai devreme decat ar fi permis acelor companii sa supravietuiasca.

(...) O companie este greu sa functioneze fara o baza solida in spate: numele, derularea afacerii, cifra de afaceri in sine.

La un moment dat trebuie sa acumulezi si niste active", a mentionat Olteanu. Viceguvernatorul BNR a adaugat ca ar fi de preferat mai multe restructurari in detrimentul falimentului.

"Din pacate, in Romania, foarte multe societati asteapta pana este prea tarziu, amana momentul restructurarii pana nu se mai poate face nimic.

Ar fi bine sa inceapa restructurarea mai devreme pentru a se evita falimentul", a spus Olteanu. 

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#bogdan olteanu, #criza, #viceguvernatorul bnr , #stiri BNR