Olteanu (BNR): Managerul privat nu trebuie sa ceara autorizatie la ministru pentru plati

Miercuri, 08 Iunie 2011, ora 17:33
1397 citiri
Olteanu (BNR): Managerul privat nu trebuie sa ceara autorizatie la ministru pentru plati

Managementul privat la companiile de stat trebuie sa beneficieze de libertate de decizie si sa nu ceara acordul ministrului pentru a face plati sau investitii, asa cum se intampla in prezent, a declarat viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Bogdan Olteanu, citat de NewsIn.

"Un element esential este selectarea unei conduceri private, nu in sensul ca aceea trebuie sa fie neaparat mai competenta, ci trebuie sa fie mai libera sa ia deciziile.

Trebuie sa existe reprezentanti in adunarile generale, ca reprezentanti ai actionarilor, ai statului intr-o masura sau alta, care sa aiba libertatea de a lua decizii economice.

Trebuie sa existe un management care nu se duce la ministru sa ceara autorizatie pentru a face plati, pentru a face investitii, asa cum functioneaza in acest moment", a mentionat Olteanu.

Viceguvernatorul BNR a adaugat ca in ultimii 20 de ani au existat 6-7 valuri de restructurari in cazul acestor companii, dar fara sa aiba rezultat.

"In aceasta vara trebuie sa se stabileasca criteriile, consultantii pentru selectarea managementului privat. Noi vorbim de un management privat selectat pe criterii de competenta si care are libertatea necesara de a lua decizii economice.

De exemplu, o societate cu capital de stat numita CEC Bank are management privat, dupa toate criteriile.

In urma cu cativa ani a fost adus, ca presedinte al CEC-ului, presedintele unei banci comerciale cu capital privat.

Ideea este libertatea care se da managementului unei companii de a lucra in spirit economic", a mai spus Olteanu.

Acesta a mentionat ca decizia referitoare la privatizarea activelor statului este luata de Guvern, fie ca este vorba de vanzarea unui pachet minoritar de actiuni sau de a unuia majoritar.

Seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, declara, cu o luna in urma, ca Fondul a fost de acord cu aducerea in cadrul celor mai mari intreprinderi de stat a unor manageri independenti din sectorul privat, selectati la nivel international.

"O alta provocare importanta in ceea ce priveste cresterea este de a implementa reforme profunde ale intreprinderilor de stat.

Este nevoie de o infuzie substantiala de capital si de management privat pentru revigorarea acestor intreprinderi.

Am fost de acord cu aducerea in cadrul celor mai mari intreprinderi de stat a unor manageri independenti din sectorul privat, selectati la nivel international, precum si cu reorganizarea pe parcursul anului viitor a guvernantei acestor companii pentru imbunatatirea transparentei si eficientizare.

Asa cum am afirmat la ultima vizita a Fondului efectuata in Romania, ne concentram in mod deosebit pe sectorul energetic si transporturi, care sunt esentiale pentru cresterea economica", spunea Franks. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bnr, #companii de stat, #libertatea de a lua decizii, #management privat , #stiri BNR