Ponderea pensiilor private in PIB-ul Romaniei a fost de 0,18% in 2008

Luni, 31 August 2009, ora 17:13
999 citiri
Ponderea pensiilor private in PIB-ul Romaniei a fost de 0,18% in 2008

Activele fondurilor de pensii private din Romania reprezentau 0,18% din Produsul Intern Brut (PIB) la finele anului 2008, in timp ce la nivelul statelor membre Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) acest indicator a fost de 63,4%, potrivit datelor APAPR.

OECD grupeaza cele mai dezvoltate 30 de state ale lumii. In total, la sfarsitul anului 2008, cetatenii statelor membre OECD aveau economii sub forma pensiilor private in valoare de circa 15-16.000 miliarde de dolari, se arata intr-un comunicat al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) remis, luni, agentiei MEDIAFAX.

Conform datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), activele fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) si facultative (Pilonul III) insumau 916,2 milioane de lei (363,7 milioane de dolari) in decembrie 2008.

Anul trecut, PIB al Romaniei s-a ridicat la 503,959 miliarde de lei (preturi curente), in crestere cu 7,1% fata de anul precedent, in termeni reali.

"Economisirea privata pentru pensie reprezinta un indicator atat pentru bunastare, cat si pentru gradul de dezvoltare al unui stat. In mod evident, statele dezvoltate, in marea lor majoritate culturi occidentale, au pus accent in ultimele decenii pe stimularea pensiilor private (...).

Mai mult, fondurile de pensii private joaca un rol hotarator in aceste state, investind si alocand mai bine resursele economice, stabilizand pietele financiare si completand veniturile pe care oamenii le obtin din pensiile de stat, care sunt tot mai mici si mai nesigure", a declarat, in comunicat, presedintele APAPR, Crinu Andanut.

El a adaugat ca Romania trebuie "sa mearga pe acelasi drum" si sa stimuleze economisirea in sistemul de pensii private.

"In acest moment, cea mai importanta masura pe care statul trebuie s-o ia este revenirea inca din 2010 la calendarul initial de contributii pentru Pilonul II, adica virarea unei contributii de 3%, nu de 2,5%, catre conturile personale ale celor 4,4 milioane de participanti activi din sistem", a spus Andanut.

In Romania, primele contributii la Pilonul III au fost virate in luna mai 2007, iar un an mai tarziu a inceput colectarea pe Pilonul II.


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



#active, #fonduri, #pensii, #pib , #stiri BNR