Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Popa, BNR: Bancile cu capital grecesc sunt bine capitalizate

Popa, BNR: Bancile cu capital grecesc sunt bine capitalizate

Bancile cu capital grecesc au rate de adecvare a capitalurilor buna, peste media sistemului, si vom putea face fata oricaror provocari, mai ales ca sunt persoane juridice romane, a declarat, joi, viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, potrivit Mediafax.

"Avem instrumente pe care statutul BNR le ofera, ca sa acoperim problemele de lichiditate ale bancilor solvabile. (...) Bancile cu capital grecesc sunt toate persoane juridice romane, ceea ce ne ofera o tractiune foarte buna", a spus Popa.

Oficialul BNR a aratat ca institutiile de credit din Romania, ai caror actionari sunt banci din Grecia, sunt protejate si de o adecvare a capitalului foarte buna, respectiv o solvabilitate mai mare decat media pe sistem, aflata in prezent la peste 14%.


"Nu vedem un risc, dar credem ca putem face fata foarte bine oricaror provocari care ar putea aparea", a conchis Cristian Popa.


In Romania sunt prezente cinci banci elene, respectiv NBG (Banca Romaneasca), Alpha Bank, EFG Eurobank (Bancpost), Piraeus Banksi ATEbank.


Autoritatile de la Atena se confrunta cu o criza a datoriilor (de circa 120% din PIB) si au decis sa ceara sprijin statelor din zona euro si Fondului Monetar International, care va lua forma unui pachet de imprumuturi de urgenta in valoare de 110 miliarde euro, pe o perioada de trei ani.


Aceasta este prima procedura de "bailout" pentru un stat din zona euro.


Statul membru UE a "trisat" in 2001 pentru a intra in zona euro "aranjand" statisticile si nu a reusit sa-si reduca deficitul bugetar in anii de expansiune economica.


Grecia este in acest an cea mai indatorata tara din spatiul european, ca procent al datoriei publice din PIB.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 933 ori
Citeste mai multe desprebanci capital elene popa solvabilitate