Popa (BNR): Bancile vor sa continue acordul de la Viena

Luni, 07 Februarie 2011, ora 17:24
1506 citiri
Popa (BNR): Bancile vor sa continue acordul de la Viena

Viceguvernatorul Bancii Nationale a Romanei (BNR), Cristian Popa, a declarat luni ca bancile vor sa continue acordul de la Viena din cel putin trei motive, iar in prezent toate institutiile de credit din Romania au un nivel de solvabilitate de peste 11%.

"Si bancile vor sa continue acordul de la Viena. Astazi (luni - n.r.) este o intalnire a FMI cu bancile din Romania. Cei de la Fond vor sa explice acordul, sa aiba o discutie mai atenta cu bancile si vom vedea daca se va discuta si acest subiect. Ma astept ca el sa nu lipseasca de pe ordinea de zi", a mentionat Popa.

Viceguvernatorul BNR a mentionat ca, din punctul de vedere al BNR, o continuare a acordului este importanta din cel putin trei motive.

In primul rand ofera un cadru bun pentru a asculta doleantele bancilor si pentru a avea consultari cu acestea, in al doilea rand este un cadru in care institutiile se pot monitoriza reciproc, iar in al treilea rand acordul are o prevedere importanta despre mentinerea nivelului adecvat al capitalizarii privind in perspectiva.

"Mentinerea adecvarii capitalului la minimum 10% este pe perioada mentinerii acordurilor cu UE si FMI. Pentru aceste motive mi se pare important, mai ales intr-un an de trecere la standarde de raportare internationale contabile, sa avem acest acord. Bancile consimt de bunavoie sa respecte prevederile agreate in comun la nivelul acestui acord", a spus Popa.

Acesta a mai precizat ca, in prezent, toate institutiile de credit din Romania au un nivel de solvabilitate de peste 11%.

Tot luni, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca poate fi continuat acordul de la Viena, insa cu o revizuire a parametrilor, "tinand cont de o reducere progresiva a expunerii bancilor".

"Avem in vedere sa continuam acordul de la Viena, probabil cu o revizuire a parametrilor, asta tinand cont de o reducere progresiva a expunerii bancilor, este normal sa fie asa. Momentul acut al crizei a fost depasit, bancile si-au facut datoria", a mentionat Isarescu, care a adaugat ca bancile au nevoie de o flexibilitate mai mare pentru a-si gestiona eficient fondurile.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#acord viena, #banci, #continuare acord, #nivel de solvabilitate, #popa , #stiri BNR