Popa (BNR): Deficitul de cont curent s-ar putea ajusta catre 6% din PIB in 2009

Marti, 26 Mai 2009, ora 10:35
1233 citiri
Popa (BNR): Deficitul de cont curent s-ar putea ajusta catre 6% din PIB in 2009

Deficitul de cont curent s-ar putea ajusta "mai degraba catre 6% din PIB in acest an", de la aproximativ 12% din PIB in 2008, insa corectia este in continuare ordonata si sustenabila, a declarat luni seara viceguvernatorul BNR Cristian Popa, la un post de televiziune, relateaza NewsIn.

"Ultima data spuneam ca vad deficitul de cont curent corectandu-se la 7,5% din PIB in 2009, poate chiar 7% din PIB sau sub acest nivel, intr-o estimare mai ambitioasa. Acum cred ca este mai degraba catre 6% din PIB, daca luam in calcul o corectie mai abrupta in prima parte din an, pentru ca apoi ajustarea sa se faca pe un teritoriu mai putin dinamic", a spus Popa.

Viceguvernatorul BNR a precizat insa ca aceasta restrangere a deficitului de cont curent, desi mai ampla, este in continuare "ordonata si sustenabila", fara a fi vorba despre "o aterizare fortata a economiei".

Deficitul balantei de plati a Romaniei s-a redus cu 82,1% in primul trimestru din 2009, la 709 milioane euro, pe fondul comprimarii semnificative a deficitului comercial si nivelului ridicat al excedentului balantei transferurilor curente.

Pentru acest an, prognoza FMI, dar si a Comisiei Nationale de Prognoza (CNP) ia in calcul diminuarea deficitului extern pana la 7,5% din PIB.

Potrivit CNP, deficitul de cont curent s-a ajustat anul trecut pana la 12,3% din PIB, de la 13,5% din PIB in 2007.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#popa, #bnr, #deficit, #bnr, #popa , #stiri BNR