Popa, BNR: economia revine pe crestere in S2 din 2011

Vineri, 06 August 2010, ora 14:50
1114 citiri
Popa, BNR: economia revine pe crestere in S2 din 2011

Economia va reveni pe crestere cel mai probabil in a doua jumatate a anului viitor, sustinuta in principal de investitii si exporturi, a declarat, vineri, viceguvernatorul BNR Cristian Popa, relateaza Mediafax.

Vedem pentru intreg anul 2011 o revenire in teritoriu pozitiv a PIB-ului. Pe trimestre vedem aceasta revenire mai probabila de la jumatatea anului viitor", a spus Popa.

El a mentionat ca banca centrala anticipeaza ca economia va evolua intr-o directie diferita fata de compozitia asimetrica inregistrata pana in trimestrul al treilea din 2008, cand a inceput criza.

"O sa fie o combinatie de crestere economica intre cerere interna si exporturi, dar o combinatie la care cererea interna o sa se vada mai degraba prin efortul investitional, nu numai consumul. Cred ca deja consumul a fost pe o panta negativa si il vad cu greu scazand mult mai mult. Cred ca asta este o crestere la care ne referim ca fiind sanatoasa", a continuat Popa.

El considera ca estimarea privind scaderea economiei cu 2% in acest an impaca destul de bine versiunile pesimiste ale unor analisti cu cele mult mai optimiste.

In opinia sefului misiunii FMI, Jeffrey Franks, evolutia economiei ar putea arata o crestere usoara a PIB in trimestrul al doilea, perioada urmata de scadere in trimestrul trei si din nou o crestere in trimestrul patru sau primul trimestru al anului viitor. 

Pentru acest an atat FMI, cat si Comisia Europeana, au o proiectie de 1,9% privind scaderea economiei, iar pentru anul viitor se anticipeaza o crestere de 1,5% sau chiar mai mult.

Economia Romaniei a intrat in recesiune in trimestrul al treilea din 2008, odata cu scaderea Produslui Intern Brut in termeni ajustati sezoneri, fata de precedentele trei luni, cu 0,1%. Incepand de atunci, PIB-ul a inregistrat scaderi in fiecare trimestru, exceptand cresterea usoara, de 0,1%, din trimestrul al treilea din 2009.

România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#popa, #bnr, #economie, #exporturi, #pib , #stiri BNR