Presiunile asupra Guvernului vor duce la "pomeni"

Joi, 15 Aprilie 2010, ora 11:30
2355 citiri
Presiunile asupra Guvernului vor duce la "pomeni"

Romania nu poate iesi din criza pana nu isi revin pietele externe, iar orice presiune asupra Guvernului privind relansarea economica nu va duce decat la "masuri de pomeni", a declarat, joi, consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, potrivit Mediafax.

"Iesirea din criza a Romaniei este imposibila daca nu se iese din criza la nivel mondial. Suntem structural dependenti de contextul mondial.

Valoarea companiilor depinde de businessul pe care il fac, iar in criza nu fac business prea mare, desi sunt si exceptii", a declarat joi Lucian Croitoru, consilier pe probleme de politica monetara al guvernatorului BNR, la un seminar pe teme economice.

El a adaugat ca Romania se poate relansa doar cu ajutor din afara, nu din interior.

"Cei care preseaza Guvernul pentru a lua masuri de redresare economica nu fac decat sa faca presiuni pe contul curent, nu poate face nimic Guvernul.

Aceste presiuni nu vor duce decat la masuri de pomeni.

Cred ca Romania isi va relua cresterea economica in 2010. As cita aici pe Dimitrie Gusti, fara sa supar pe nimeni, care spunea ca diferenta dintre antreprenorul din vest si cel roman este ca cel din vest vede in orice oportunitate, in timp ce cel roman se uita in sus, la stat.

Personal, cred ca Romania a intrat in criza mai tarziu cu un an fata de celelate piete pentru ca romanii au respins criza", a spus Croitoru.

Oficialul BNR a mentionat ca romanii sunt acum in cealalta extrema, pentru ca "vad negrul mai negru decat este".

"Cred ca am atins punctul de minim. Romania isi va reveni in semestrul doi, dar foarte slab. Cred ca in acest an vom avea crestere 0. Revenirea de la -7 la 0 va avea loc pentru ca a avut loc aceasta revenire din SUA si celelalte motoare ale economiei mondiale, care a dus la cresterea increderii, ceea ce se vede in exporturi", a afirmat Croitoru.

In opinia sa, in acest context, Romania se va confrunta cu o reluare a intrarilor de capital, chiar daca nu foarte mari.

"Romania este la o rascruce, fie capitalurile vor incepe sa reintre, fie sa se inceapa iesiri de capitaluri din cauza deteriorarii situatiei din Grecia si «Doamne fereste!» sa se deterioreze si situatia din Spania pentru ca Grecia reprezinta 2% din PIB-ul UE, iar Spania reprezinta 20%", a mai spus oficialul BNR.

Croitoru a reiterat ideea imposibilitatii retragerii de fonduri de catre bancile grecesti din Romania.

Oficialul BNR a aratat ca estimarile pentru acest an privind investitiile straine directe indica un nivel de peste sase miliarde de euro, ceea ce inseamna o crestere usoara fata de circa 5 miliarde de euro in 2009.

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
#bnr, #creditare, #croitoru, #economie , #stiri BNR