Problemele Romaniei cu francul, mai mici decat in alte tari - Popa, BNR

Joi, 18 August 2011, ora 10:55
1430 citiri
Problemele Romaniei cu francul, mai mici decat in alte tari - Popa, BNR

Viceguvernatorul BNR Cristian Popa este de parere ca Romania nu are o problema de dimensiunile celor din alte tari in ceea ce priveste francul elvetian, sustinandu-si afirmatia prin prezentarea ultimelor date ale BNR cu privire la creditele in aceasta moneda, informeaza NewsIn.

"Daca ne uitam la cifre, si le am pe cele mai recente, ponderea creditelor in franci elvetieni in total credit catre sectorul privat in Romania este sub 7%, este 6,8% in iunie. Mai mare decat asta este doar pentru populatie, in total credit catre populatie este 15%. Cifrele pe care le avem in Austria, in Ungaria sunt mult mai mari decat acestea. Noi nu avem o problema de dimensiunile celei din alte state", a spus Cristian Popa.

Acesta mentiona recent ca banca centrala a fost extrem de vocala in privinta faptului ca imprumutul in franci elvetieni nu este o solutie buna.

"In primul rand, ca raportul intre franc si euro in momentul in care aceste imprumuturi pareau avantajoase, respectiv in anii 2007-2008, era foarte jos si nu era sustenabil acest raport pe durata scadentei unui credit imobiliar si pentru ca populatia are o experienta limitata in gestionarea unui nivel semnificativ al datoriei de-a lungul unui intreg ciclu de afaceri, in special in fazele sale descendente", preciza Popa.

Francul elvetian a depasit saptamana trecuta pentru prima data pragul de 4 lei, atingand pe 11 august un maxim istoric de 4,0898 lei/franc elvetian. Miercuri, BNR a afisat un curs de referinta de 3,7516 lei pentru un franc elvetian.

Banca Nationala a Elvetiei (SNB) a anuntat miercuri ca va continua masurile pentru stoparea apecierii francului elvetian prin cresterea lichiditatii pe piata monetara si prin majorarea depozitelor la vedere ale bancilor de la 120 miliarde franci elvetieni la 200 miliarde franci elvetieni.

Decizia de majorare a depozitelor bancare la vedere a fost luata la o saptamana de la extinderea acestora de la 80 de miliarde de franci elvetieni la 120 de miliarde de franci elvetieni.

#franc, #popa bnr, #franc bnr, #curs franc , #stiri BNR