Prognozele se confirma: BNR a redus dobanda de politica monetara la un nou minim

Miercuri, 08 Ianuarie 2014, ora 15:03
1908 citiri
Prognozele se confirma: BNR a redus dobanda de politica monetara la un nou minim

Prognozele economistilor intervievati de Business24 au fost confirmate de decizia BNR, care a redus dobanda de politica monetara la 3,75%, un nou minim istoric.

Prin reducerea dobanzii de politica monetara si prin asigurarea lichiditatii pe piata, BNR face tot posibilul pentru a stimula creditului in moneda locala.

"Asteptarea noastra este sa vedem o reducere a dobanzii de politica monetara cu 0,25%, pana la 3,75% pe an. Insa dobanda care influenteaza creditarea este dobanda interbancara. Aceasta este deja la un nivel foarte scazut, mult sub dobanda de politica monetara, ceea ce inseamna ca reducerea unei dobanzii de politica monetara este deja incorporata in pret. Dobanzile interbancare incorporeaza deja in preturile din piata interbacara aceasta reducere si chiar reduceri suplimentare", declara in urma cu o zi pentru Business24 Ionut Dumitru.

De asemenea, conducerea BNR a hotarat reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei ale institutiilor de credit la nivelul de 12% de la 15% si scaderea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta la nivelul de 18% de la 20%, incepand cu perioada de aplicare 24 ianuarie-23 februarie 2014.

Tot miercuri s-a decis gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.

"CA al BNR reitereaza ca utilizarea judicioasa a tuturor instrumentelor de care dispune banca centrala in conditiile monitorizarii atente a evolutiilor interne si ale mediului economic international este de natura sa asigure stabilitatea preturilor pe termen mediu si stabilitatea financiara", se mai arata in comunicatul BNR.

Dobanzile interbancare, la minime istorice

Contrar asteptarilor economistului sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, BNR a hotarat reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei ale institutiilor de credit. Acesta insa nu vede un motiv pentru reducerea rezervelor minime obligatorii percepute bancilor in conditiile in care piata, in momentul de fata, are un exces de lichiditate foarte mare iar dobanzile sunt foarte scazute.

"In conditiile in care avem un exces de lichiditate mare in piata monetara, nu vad un motiv pentru care ar trebui sa reduca rata rezervelor minime obligatorii. Lichiditate exista, dar ea nu isi gaseste plasament. O scadere a RMO la lei ar adauga lichiditate si tot nu ar avea plasament. In mod inevitabil se vor reduce rezervele minime obligatorii pentru ca ele sunt inca foarte mari, de 15% respectiv 20 %. Insa important este care va fi pasul cu care se vor reduce si momentul pentru ca in momentul de fata, data fiind tendinta de dezintermediere care se manifesta la nivelul sectorului bancar european, nu numai in Romania, o reducere a RMO in valuta nu se va reflecta decat in reducerea liniilor de finantare. Creditarea merge slab, in momentul de fata, in special pe componenta de valuta" a mai spus, marti, Ionut Dumitru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de anul 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe...
Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
După criza cauzată de pandemia de coronavirus, inflația galopantă a afectat chiar și una dintre cele mai rezistente economii ale lumii. Pentru Japonia, șocul a început în 2022, când o...
#dobanda politica monetara, #dobanda bnr, #Ionut Dumitru Raiffeisen, #rata rezervei minime obligatorii , #stiri BNR