Proprietarii pensiunilor se lupta cu criza: zero profit

Luni, 24 August 2009, ora 14:48
1628 citiri
Proprietarii pensiunilor se lupta cu criza: zero profit

Proprietarii pensiunilor de la munte spun ca daca anul trecut faceau 30% marja de profit, in primele sase luni ale acestui an au ajuns la profit zero ca urmare a injumatatirii numarului de turisti si a reducerii tarifelor la cazare cu 30-40%.

"Niciodata nu s-a intamplat ca in luna august sa lucram cu mai putin de jumatate de camere ocupate. Anul trecut inregistram grade de ocupare de 70-80%, iar acum abia ajungem la 50%", spune Aurel Popescu, contabilul pensiunii de trei stele Smaranda din Predeal, care are 40 de locuri de cazare in 17 camere.

El mai spune ca daca anul trecut marja de profit era de 30%, iar in 2007 ajungea chiar si pana la 40%, acum spera sa aiba pana la sfarsitul anului o marja de profit de macar 10%.

„Pensiunea este cam la limita, nu este nici pe profit si nici pe pierderi. Speram ca sezonul de iarna sa fie mai bun decat perioada de pana acum, avand in vedere ca cele mai mari venituri vin in lunile acelea, bani cu care reuseam sa platim salariile si sa acoperim costurile cu utilitatile pana la inceputul verii", spune Popescu, care mai adauga ca anul acesta aduce prima scadere in veniturile pensiunii.

Nu doar pensiunea Smaranda este afectata de criza economica. Si alti proprietari de pensiuni se plang sa sunt la limita supravietuirii.

„Daca anul trecut aveam un grad de ocupare mediu de 80% anul acesta avem doar 40% din cauza faptului ca au venit mult mai putini turisti in sejururi. Din cauza reducerii la jumatate a numarului de turisti si a preturilor la cazare cu aproape 40%, incasarile sunt mult mai mici fata de anul trecut", a declarat Valentin Limert, administratorul pensiunii Casa Dunarea din Predeal, care este clasificata la trei margarete si opereaza 30 de locuri in 13 camere.

„Situatia este total diferita de cum era anul trecut. Sper macar sa nu avem pierderi mari pana la sfarsitul anului. In sezonul de iarna cresc tarifele din cauza chetuielilor de zece ori mai mari decat in sezonul de vara".

 


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#grad, #ocupare, #pensiuni, #proprietari, #turisti , #stiri BNR