Radulescu, BNR: cota progresiva nu e o solutie pentru buget

Joi, 30 Septembrie 2010, ora 12:29
1290 citiri
Radulescu, BNR: cota progresiva nu e o solutie pentru buget

Revenirea la cota progresiva nu va aduce o echilibrare a bugetului, in conditiile in care incasarile din impozitul pe venit trec putin de 3% din PIB, fiind cele mai mari in regimul de cota unica, dar costul cu forta de munca ar creste puternic, considera directorul de audit din BNR, Eugen Radulescu, transmite Mediafax.

"Vorbim despre o marja in care cota unica aduce mai multe venituri, in conditiile in care impozitul pe venit nu a adus decat putin peste 3% din PIB. Revenirea la o cota progresiva nu va aduce in niciun caz o echilibrare a deficitului bugetar (...) Ar creste doar costul total (...)

S-ar intampla ce s-a mai intamplat, ori angajatorii ar plati la negru, ori ar merge la vecinii nostri unguri, care asta se pregatesc sa faca acum, sa introduca cota unica", a precizat Radulescu, prezent la conferinta "Coordonate de actualitate ale restructurarii economiei romanesti".

El a explicat ca in momentul de fata exista cinci feluri de contributii de asigurari platite de angajator, trei feluri de contributii platite de salariat si 16% cota unica, astfel ca la fiecare 100 lei venit, 81,8 lei reprezinta impozite pe salarii.

"E o suma. Daca s-ar reveni la nivelul din 2005, respectiv cu 40%, si fara modificarea contributiilor la asigurari, la 100 de lei venit ar fi 104,5 lei impozite si taxe", a mai aratat Radulescu.

Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Bugetul României a ajuns într-o stare critică, avertizează din ce în ce mai mulți economiști. Sarabanda scumpirilor pe bandă rulantă, majorarea taxelor și a impozitelor reflectă cel mai...
#radulescu, #bnr, #cotat, #progresiva, #buget , #stiri BNR