Raiffeisen: Economia Romaniei a scazut cu 7,5% in T2

Vineri, 10 Iulie 2009, ora 16:21
1653 citiri
Raiffeisen: Economia Romaniei a scazut cu 7,5% in T2

Economia Romaniei a scazut si in trimestrul II, dar intr-un ritm trimestrial mai temperat decat in primele trei luni din 2009, estimeaza analistii Raiffeisen Bank, care considera ca produsul intern brut (PIB) real s-a diminuat cu 7,5% intre aprilie si iunie, comparativ cu perioada similara din 2008, relateaza NewsIn.

"Datele statistice recente au aratat ca activitatea economica a continuat sa fie destul de slaba in trimestrul al doilea si ne asteptam ca produsul intern brut real sa scada din nou, in termeni trimestriali.

Totusi, scaderea produsului intern brut real in al doilea trimestru ar trebui sa fie mai putin drastica decat in primul trimestru (cand a scazut cu 4,6% fata de trimestrul anterior)", se arata in raportul publicat, vineri, de Raiffeisen Bank.

In mai, productia industriala a scazut cu 0,3% fata de luna precedenta, lucrarile de constructii s-au redus cu 1,6% in termeni lunari, in vreme ce cifra de afaceri reala din comertul cu amanuntul a crescut cu 0,2% fata de luna precedenta.

Lucrarile din constructii si cifra de afaceri din comertul cu amanuntul au continuat sa scada in termeni anuali, diminuandu-se cu 20,3%, respectiv cu 12,3% in luna mai.

"In aceste conditii, scaderea produsului intern brut real ar trebui sa inregistreze cel mai scazut nivel in termeni anuali in trimestrul al doilea, in care ne asteptam la o scadere de 7,5%, comparativ cu diminuarea de 6,2% din trimestrul I.

De asemenea, credem ca produsul intern brut real va continua sa scada si in trimestrul III si ne asteptam ca in ultimul trimestru al acestui an sa aiba loc doar o usoara revenire", sustine seful departamentului de cercetare din cadrul Raiffeisen Bank Romania in raportul publicat vineri de grupul financiar.

Drept urmare, el a adaugat ca se asteapta ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa continue sa reduca rata dobanzii de politica monetara, de la nivelul actual de 9% pe an spre 8% pe an pana la finalul anului.

Pe piata monetara interbancara, dobanzile s-au redus destul de rapid dupa ce banca centrala a micsorat rata dobanzii cheie cu jumatate de punct procentual incepand cu 1 iulie. 

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
#bnr, #dobanda, #economie, #pib , #stiri BNR