Raport BNR: Constructiile si agricultura, cele mai afectate de criza

Miercuri, 25 Noiembrie 2009, ora 10:03
1199 citiri
Raport BNR: Constructiile si agricultura, cele mai afectate de criza

Criza nu a ocolit niciunul dintre domeniile economice, in toate inregistrandu-se rezultate in scadere. 

Un raport al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) arata ca serviciile si constructiile au cunoscut, in ultimul an, cea mai drastica reducere.

"Aproape jumatate din regresul produsului intern brut s-a datorat sectorului serviciilor, a carui diminuare, mai pronuntata fata de cea din trimestrul I (pana la -7,4 la suta in termeni anuali), a fost atribuita reducerii accelerate a valorii adaugate brute aferente activitatii de comert, hoteluri si restaurante, transporturi si telecomunicatii, dar si serviciilor financiare, imobiliare si de inchiriere", se arata in raportul BNR.

Potrivit documentului citat, constructiile au inregistrat cea mai abrupta traiectorie descendenta, dinamica valorii adaugate brute coborand la -14,2 la suta.

Este prima data dupa trimestrul al patrulea din 1999 cand acest sector are o scadere.

Evolutia a fost generata, pe de o parte, de scaderea lucrarilor pentru cladiri, iar pe de alta parte, de triplarea ritmului de scadere a cheltuielilor pentru infrastructura.

Industria sta bine, agricultura prost

Mai bine sta industria, raportul calificand drept "remarcabila" revigorarea productiei de mijloace de transport rutier si a celei de echipamente electrice, dar si intreruperea declinului industriei alimentare si incetinirea ritmului de scadere in industria de prelucrare a titeiului.

In agricultura, valoarea adaugata bruta si-a continuat declinul (cu 9,1 la suta), in conditiile in care rezultate inferioare anului precedent au fost obtinute atat pe segmentul vegetal, cat si pe cel zootehnic.

Pe de alta parte, raportul lunar elaborat de banca centrala mai arata ca, in lunile iulie-august din acest an, mentinerea cererii de bunuri si servicii la niveluri scazute a inhibat crearea de noi locuri de munca si, implicit, absorbtia de personal, a carei revigorare in trimestrul al doilea s-a dovedit, astfel, doar temporara.

Scaderea numarului de locuri de munca vacante reiese atat din declaratiile reprezentantilor agentiilor private de recrutare, cat si din datele statistice furnizate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca.

#raport, # bnr, # constructii, # agricultura, # criza , #stiri BNR