Rata reala a somajului din SUA este de 16%

Joi, 27 August 2009, ora 14:06
1678 citiri
Rata reala a somajului din SUA este de 16%

Efectele crizei economice asupra somajului din SUA sunt mult mai grave decat arata datele oficiale, rata reala a somajului fiind de 16%, peste cea de 9,4% indicata de autoritati, a declarat presedintele filialei Rezervei Federale (Fed) din orasul Atlanta, Dennis Lockhart, citat de AFP.

"Daca luam in calcul persoanele care vor un loc de munca, dar au incetat sa-l mai caute, sau muncitorii descurajati, asa cum mai sunt numiti ei, si cei al caror program de munca este mai redus decat cel declarat, rata somajului trece de cifra oficiala de 9,4% si atinge 16%", afirmat Lockhart, potrivit Mediafax.

In SUA, "muncitorii descurajati" nu sunt inclusi de autoritati in randul populatiei active, iar persoanele fortate sa lucreze cu jumatate de norma din cauza conditiilor economice sunt considerate ca salariati, astfel ca cele doua categorii nu sunt luate in considerare la calcularea ratei oficiale a somajului.

Cele mai recente date prezentate de autoritati indica o rata a somajului de 9,4% in iulie si un numar de 15,5 milioane de someri. Acestora li se adauga noua milioane de persoane angajate cu jumatate de norma si aproape 800.000 de someri descurajati.

Lista somerilor ar putea fi completata cu 1,5 milioane de oameni care vor o slujba, insa au fost in imposibilitate de a o cauta in mod activ in ultimele patru saptamani, a precizat Lockhart.

Lockhart este primul oficial al Rezervei Federale care vorbeste despre somajul real din SUA dupa toamna anului trecut, cand situatia de pe piata muncii a inceput sa se inrautateasca intr-un ritm accelerat.

 


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#muncitori, #rata, #somaj, #someri, #sua , #stiri BNR