Reducerea ratei dobanzii de politica monetara a BNR este doar inceputul relaxarii politicii monetare a Romaniei

Joi, 15 Februarie 2007, ora 09:13
741 citiri

Grupul bancar austriac Raiffeisen Zentralbank (RZB) a estimat ca reducerea ratei dobanzii de politica monetara a Bancii Nationale a Romaniei de la nivelul de 8,75 la suta pe an la 8,0 la suta este doar inceputul relaxarii politicii monetare a Romaniei, se arata intr-un comunicat RZB, remis Rompres.

Decizia BNR nu a fost o surpriza pentru analistii bancari si a fost luata ca urmare a aprecierii rapide a leului, care a inceput din decembrie precum si ca urmare a imbunatatirii perspectivelor legate de inflatie, se arata in comunicatul RZB.

Inflatia lunara din ianuarie de fost de 0,2 la suta, cu mult peste valoarea estimata pe piata, analistii asteptandu-se, in medie, la o inflatie lunara de 0,7 la suta, in ianuarie, fata de decembrie. In acelasi timp, inflatia anualizata a fost de patru la suta, cea mai redusa valoare din anul 1990 pana in prezent.

Estimam ca reducerea ratei dobanzii de politica monetara a Bancii Nationale a Romaniei de la nivelul de 8,75 la suta pe an la 8,0 la suta este doar inceputul relaxarii politicii monetare a Romaniei si ca BNR va reduce rata pana in jurul valorii de 7,0 la suta, spre sfarsitul anului curent, se mai precizeaza in comunicat.

Reducerea ratei dobanzii de politica monetara a BNR este probabil sa slabeasca presiunile pentru aprecierea leului, mai estimeaza banca austriaca. RZB estimase o reducere a ratei de la 8,75 la suta pe an la 8,25 la suta, precizeaza comunicatul.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)