Replica BNR pentru Patriciu: Bancile vor sa dea credite, dar majoritatea cererilor nu sunt solvabile

Vineri, 16 Septembrie 2011, ora 12:16
1525 citiri
Replica BNR pentru Patriciu: Bancile vor sa dea credite, dar majoritatea cererilor nu sunt solvabile

BNR respinge criticile formulate de omul de afaceri Dinu Patriciu si sustine ca sistemul bancar este diversificat si a fost deja restructurat, ca bancile primesc bani de la companiile-mama, au lichiditati si vor sa finanteze firmele, iar creditele neperformante sunt acoperite integral de garantii, transmite Mediafax.

Patriciu a declarat miercuri ca sistemul bancar romanesc ar trebui restructurat "de la cap la coada", astfel incat sa existe mai multe categorii de astfel de institutii, printre care si banci mici de economii, locale, adaugand ca in ultimele luni sucursalele bancilor straine din Romania "trimit bani acasa" si prefera sa finanteze Guvernul, nu sistemul privat.

In replica, banca centrala sustine ca sistemul bancar a fost deja restructurat "de la cap la coada" si ca a ajuns sa fie "modern si eficient", cu o solvabilitate ce trece de 14%, peste normele internationale.

"In legislatia romaneasca nu exista niciun fel de restrictii de ordin geografic sau cu privire la marimea institutiilor de credit.

Asa ca, dupa incheierea procesului de restructurare a rezultat un sistem de creditare diversificat: 39 de banci sunt universale, cu o retea de sucursale in toata tara (marile banci, de deasupra, cum noteaza domnul Patriciu); doua banci pentru locuinte; 48 de cooperative de credit, plus o banca centrala a cooperativelor; 206 institutii financiare nebancare, care acorda credite; si 2957 de case de ajutor reciproc.

Astfel de institutii se infiinteaza atunci cand exista initiativa, capital si interese de afaceri, o cerinta esentiala fiind respectarea criteriilor legale", arata BNR intr-un comunicat.

Afirmatia lui Patricu potrivit careia sucursalele din Romania au inceput sa trimita catre grupurile din care fac parte tot mai multi bani este caracterizata de catre BNR ca fiind facuta "dupa ureche", "in contrast total" cu realitatea.

"«Problema este», cum ar spune domnul Patriciu, ca sucursalele din Romania primesc cu precadere bani de la grupurile din care fac parte. Subliniem: primesc, nu trimit. La 31 august 2011, in bancile romanesti se aflau 22 de miliarde de euro atrase din afara tarii, intre care 20,2 miliarde euro erau de la bancile-mama", arata BNR. 

Pe de alta parte, banca centrala afirma ca institutiile de credit au lichiditati adecvate, creditarea economiei reale a trecut pe plus si ca "obstacolul real" este nesolvabilitatea majoritatii cererilor de creditare din mediul privat.

Patriciu a apreciat miercuri si ca toate imprumuturile ipotecare sunt neperformante, pentru ca nu mai sunt acoperite de garantii.

"Cand ai 30 de miliarde credite ipotecare in Romania, care de fapt sunt neperformante toate, pentru ca nivelul garantiilor nu le mai acopera, dar nu le declari neperformante, stai pe oua pana se strica", a spus Patriciu. 

BNR arata ca la 31 iulie creditele pentru locuinte insumau 30,47 miliarde lei, dintr-un total de credite de 217,89 miliarde lei.

"Daca toate creditele pentru locuinte ar fi neperformante, ar insemna ca ouale care se pot strica ar reprezenta mai putin de 14 la suta. Dar nu sunt toate neperformante. Adevarul este insa ca cele mai multe dintre aceste credite sunt performante. In totalul creditelor mari (de peste 5.000 de euro) restantele insumeaza abia 4% din totalul creditelor.

Cele mai multe restante sunt la creditele mici (sub 5.000 de euro) unde restantele au o pondere de 40 la suta din total. In momentul de fata, creditele neperformante din sistemul bancar romanesc sunt acoperite in proportie de 96 la suta cu provizioane. Iar daca luam in calcul si garantiile colaterale, gradul de acoperire depaseste 100 la suta", spun reprezentantii bancii centrale.

Alta critica adusa de Patriciu a fost aceea ca BNR detine si controlul sistemului bancar si face in acelasi timp politica monetara, ceea ce ar reprezenta "un lucru absurd" si ar duce la luarea unor decizii proaste, precum garantiile materiale impuse bancilor in relatiile cu clientii.

"Sistemul pe care domul Patriciu il considera absurd este aplicat in multe tari din Uniunea Europeana si din lume. Este drept ca in unele tari s-a produs o separare a supravegherii de politica monetara.

Dar, in ultima vreme, tari care au separat supravegherea de banca centrala, in institutii specializate, revin la sistemul unificat. Romania, prin lege, a mentinut supravegherea la Banca Centrala. 

Acest sistem este «scapat din frau» numai in conceptia domnului Patriciu. 

In realitate, daca la aceasta ora contribuabilul roman nu este obligat sa scoata din buzunar nici macar un singur leu pentru a finanta banci aflate in dificultate, aceasta performanta arata ca tocmai unificarea politicii monetare cu supravegherea, la Banca Centrala, asigura fluiditatea si soliditatea sistemului bancar romanesc", mai arata BNR.

Omul de afaceri declara miercuri ca va aloca din surse proprii, pentru dezvoltarea retelelor de magazine Mic.ro, Macro si miniMax, cu 100 milioane euro mai mult fata de cat isi propusese initial, intrucat bancile nu sunt dispuse sa finanteze cu sume mari proiecte de investitii.

"Initial planul era sa investim 250 de milioane de euro in retelele de magazine, din care Mercadia (firma Mercadia Holland, controlata de omul de afaceri, n.r.) sa suporte 100 de milioane de euro din surse proprii, 100 de milioane de euro sa fie credite bancare si 50 de milioane de euro credit furnizor", a spus Patriciu intr-o conferinta de presa.

El a adaugat ca firma a fost nevoita sa isi schimbe planurile si sa dubleze valoarea investitiei proprii, pentru ca bancile nu i-au acordat finantare.

#bnr credite, #bnr patriciu, #credit, #patriciu, #patriciu credite , #stiri BNR