Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Retrospectiva cursului valutar: leul s-a apreciat usor fata de euro in 2010

Retrospectiva cursului valutar: leul s-a apreciat usor fata de euro in 2010

Moneda nationala s-a apreciat usor fata de euro in 2010 comparativ cu anul trecut, pana la un curs mediu de 4,2099 lei/euro, in ciuda faptului ca, pe parcursul anului, a stabilit de mai multe ori minimul istoric fata de moneda europeana, informeaza NewsIn.

Cursul mediu de schimb al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a fost de 4,2373 lei/euro in 2009.

Cel mai scazut nivel al cursului de referinta a fost atins in 25 martie, cand un euro era cotat la 4,0653 lei, in vreme ce nivelul cel mai inalt a fost atins in data de 30 iunie, cand un euro era vandut pentru 4,3688 lei, acesta fiind si minimul istoric atins de leu in fata monedei europene.

Deprecierea abrupta a leului de la finalul lunii iunie a fost cauzata de decizia Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) de a declara drept neconstitutionala legea reducerii pensiilor, ceea ce a facut sa intarzie aplicarea masurilor de austeritate, lucru de care depindea acordarea celei de-a cincea transe de la Fondul Monetar International.

Dolarul american a coborat sub pragul de 3 lei/dolar de mai multe ori la inceputul anului


Cursul de referinta al BNR pentru moneda americana s-a situat de mai multe ori sub pragul de 3 lei/euro la inceputul anului, nivelul cel mai scazut fiind inregistrat la 13 ianuarie, cand dolarul era cotat la 2,8388 lei/dolar.

Totodata, cel mai ridicat curs de referinta stabilit de banca centrala a fost de 3,5697 lei/dolar, in 29 iunie, acest maxim al anului fiind cauzat, ca si in cazul monedei europene, de decizia CCR de a declara drept neconstitutionala legea prin care Guvernul planuia sa reduca pensiile cu 15%.

Cursul mediu de schimb
al BNR pentru dolarul american a fost de 3,1779 lei/dolar in 2010, fata de 3,0493 lei/dolar in 2009.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 793 ori
Citeste mai multe desprecursul valutar euro leu moneda nationala