Revizuire Constitutie. BNR nu poate solicita sau primi instructiuni de la nicio autoritate a statului

Miercuri, 19 Iunie 2013, ora 11:35
1546 citiri
Revizuire Constitutie. BNR nu poate solicita sau primi instructiuni de la nicio autoritate a statului

Comisia de reviziuire a Constitutiei a adoptat, miercuri, inainte de da votul final asupra proiectului de revizuire, un amendament potrivit caruia, in exercitarea prerogativelor sale, BNR nu poate solicita sau primi instructiuni de la nicio autoritate sau institutie a statului.

Amendamentul a fost propus de senatorul PNL Tudor Chiuariu si a fost adoptat cu 17 voturi "pentru" si 3 abtineri.

Chiuariu a precizat ca a propus acest amendament dupa consultarea cu reprezentantii BNR si ca urmare a imposibilitatii din punct de vedere tehhnic de a trece termenul "independenta" in Constitutie, cu referire la BNR, avand in vedere ca Legea fundamentala foloseste in acest sens sintagma "autoritate autonoma".

"In urma consultarii cu reprezentantii BNR, propun introducerea unui nou alineat, care sa vizeze consacrarea expresa a independentei operationale a BNR, in conformitate cu legea in vigoare si cu tratatele UE care prevad aceasta necesitate ca bancile nationale sa fie indendente din punct de vedere organizational", a spus Chiuariu.

El a adaugat ca acest nou alineat consacra independenta operationala a BNR, fiind o formula recunoscuta la nivel european, care consacra aceasta independenta operationala.

Articolul 137, indice (1), privind "Moneda nationala si banca centrala" ar urma sa aiba urmatorul cuprins in viitoarea Constitutie:

(1) Banca Nationala a Romaniei este banca centrala a statului roman, autoritate publica autonoma, ale carei prerogative, administrare si functionare se reglementeaza prin lege, in conformitate cu normele de drept international care decurg din tratatele la care Romania este parte. (2) In exercitarea prerogativelor sale, BNR nu poate solicita sau primi instructiuni de la nicio autoritate sau institutie a statului. (3) Banca centrala are dreptul sa emita insemne monetare pe teritoriul Romaniei. (4) In conformitate cu tratatele constitutive si actele legislative ale Uniunii Europene, prin lege organica se pot reglementa: a) transferul de prerogative ale Bancii Nationale a Romaniei la Banca Centrala Europeana; b) recunoasterea circulatiei si inlocuirea monedei nationale cu moneda euro".