Rezervele de aur si valuta ale Romaniei valoreaza 28,1 miliarde euro

Miercuri, 01 Octombrie 2008, ora 16:16
1875 citiri
Rezervele de aur si valuta ale Romaniei valoreaza 28,1 miliarde euro

Rezervele de aur si valute ale Romaniei au crescut in septembrie cu 289 milioane euro (1%) pana la 28,1 miliarde euro, atat datorita sporirii rezervelor valutare, cat si cresterii valorii rezervelor de aur, se arata intr-un comunicat al BNR. La finalul lunii august, rezervele de valute si aur la Banca Nationala a Romaniei (BNR) se situau la nivelul de 27,8 miliarde euro.


Rezervele valutare au crescut in septembrie cu 101 milioane euro, pe fondul unor intrari de 1,125 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, venituri din administrarea rezervelor internationale si altele, se arata in comunicatul BNR.


Iesirile de 1,024 miliarde euro au reprezentat "modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat si altele", se mai arata in comunicat.


La finalul lunii septembrie 2008, rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei se situau la nivelul de 26,02 miliarde euro.


Rezervele in aur, desi s-au mentinut cantitativ la 103,7 tone, s-au apreciat in septembrie la 2,08 miliarde euro, de la 1,893 miliarde euro in august, ca urmare a evolutiei preturilor internationale.


Platile scadente in luna octombrie in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Economiei si Finantelor insumeaza 46 milioane euro.