Rezervele valutare ale Romaniei scad la 25,1 miliarde euro

Miercuri, 01 Aprilie 2009, ora 14:56
1803 citiri
Rezervele valutare ale Romaniei scad la 25,1 miliarde euro

Rezervele valutare internationale ale Romaniei, administrate de BNR, au scazut in martie cu 3,07%, sau 796 milioane euro, pana la 25,121 miliarde euro, potrivit datelor bancii centrale, care argumenteaza ca scaderea a fost in mare parte rezultatul evolutiei euro fata de dolar si lira sterlina.

Este a cincea luna la rand de scadere a rezervelor valutare, dupa nivelul de varf atins in octombrie 2008, de 27,318 miliarde euro. In noiembrie, rezervele au coborat la 27,228 miliarde euro, in decembrie - la 26,220 miliarde euro, in ianuarie - la 26,009 miliarde euro, iar in februarie - la 25,917 miliarde euro.

In decembrie, cand rezervele valutare au scazut cu peste 1 miliard de euro, banca centrala argumenta, de asemenea, reducerea in principal prin evolutia cursului euro fata de dolarul american si lira sterlina in perioada mentionata.

BNR a precizat, miercuri, ca rezervele valutare ale bancii centrale sunt constituite in proportie de 65% din active denominate in euro, 27,5% sunt in dolari SUA, 7,0% sunt in lire sterline, iar 0,5% in alte valute.

"Aprecierea euro fata de dolarul american si lira sterlina in luna martie a avut ca efect diminuarea valorii componentei in dolari si lire sterline a rezervei valutare, cu echivalentul a 422 milioane euro", se spune in comunicatul bancii centrale.

Intrarile la rezerva valutara au insumat in martie 3,519 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Ministerului Finantelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene, venituri din administrarea rezervelor internationale, operatiuni pe piata interbancara si altele, se arata in comunicatul BNR.

Iesirile de 4,315 miliarde euro au reprezentat "modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati din contul Comisiei Europene, plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat, operatiuni pe piata interbancara", potrivit BNR.

Rezervele internationale ale Romaniei - valute plus aur - au scazut in martie cu aproape un miliard de euro, pana la 27,426 miliarde euro, de la 28,401 miliarde euro la finalul lui februarie.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone, iar in conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia a scazut la 2,305 miliarde euro, de la 2,484 miliarde euro in februarie. Platile scadente in luna aprilie 2009 in contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza 85 milioane euro.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rezerve valutare, # romania, # scadere, # aur, # valuta, # bnr , #stiri BNR