Ritmul cresterii economice in Romania

Miercuri, 02 Iulie 2008, ora 10:31
1074 citiri
Ritmul cresterii economice in Romania

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG - Ritmul in care creste economia romaneasca este in continuare unul sustinut. in primul trimestru, rata cresterii PIB a fost de 8,2%. insa pe piata de actiuni nu se inregistreaza un curs ridicat. Indexul BET a pierdut deja in anul curent 33%. De asemenea, continua situatia bilantului slab din a doua jumatate a anului precedent.

Aceasta pierdere serioasa nu arunca o lumina favorabila asupra bursei romane. insa, practic, in Europa de Sud-Est toate pietele de actiuni au scazut in mod drastic, cu precadere in acest an, cum este cazul Bulgariei sau Ucrainei.

Situatia nu este de natura sa-i consoleze pe investitiorii straini din Romania. Pierderile au de-a face si cu efectele indirecte ale crizei creditelor. Acest fapt i-a facut pe investitori sa fie reticenti si sa se teama de riscuri. (…)

Dupa cum arata caderea cursului, majoritatea investitorilor sunt mai degraba sceptici si deocamdata nu se observa prezenta unui numar mare de cumparatori, investitorii sunt acum preocupati mai mult de riscurile existente.

Astfel, Romania are de luptat cu o inflatie in crestere. in mai, rata scumpirilor era de 8,4%, mult peste asteptari. in lupta impotriva inflatiei, BNR a modificat dobanzile (la 10%) saptamana trecuta deja pentru a zecea oara.

Un alt pericol il reprezinta si indatorarea crescanda a gospodariilor particulare, care a crescut in mai la 61,3%. De asemenea, leul romanesc a pierdut de la mijlocul anului trecut 16% din valoare fata de euro.

Potrivit expertilor, speranta intr-o imbunatatire a situatiei se afla in speranta unui val de privatizare.