Romania, ciudatenia bancara a Europei

Miercuri, 22 Aprilie 2009, ora 09:22
2036 citiri
Romania, ciudatenia bancara a Europei

De la dobanzi la strategii pe timp de criza si de la marjele proprii la modalitatea de comisionare, bancile din Romania se detaseaza net de surorile din zona tarii noastre. De cele mai multe ori, din pacate, diferentele nu sunt de partea clientului.

Bancile din Romania au aplicat cel mai mare procent de crestere la dobanzi in perioada de inceput a crizei financiare comparativ cu institutiile de credit din orice alta tara central si est-europeana. Aceleasi banci din Romania au cea mai paguboasa metoda de calcul al dobanzii variabile (din punctul de vedere al clientului). Acestea, sunt singurele din regiune care ofera doar ca o raritate depozite pe perioade mai lungi de doi ani.

Fapt unic in Europa Centrala si de Sud-Est, de cateva luni incoace, companiile din Romania au luat credite in lei mai scumpe decat populatia. Diferenta dintre dobanzile la creditele in lei pentru populatie si cele pentru companii este de pana la patru puncte in favoarea primei categorii, potrivit datelor BNR. In acelasi timp, creditele in euro au dobanzi cu sub 2% mai mici pentru firme decat pentru populatie.

Un alt capitol: dobanzile. Astfel, dobanda medie din Romania a crescut cu 5% la creditele de nevoi personale, atat in lei, cat si in euro, si cu 4,5%, respectiv 3% pentru ipotecarele in lei si euro. Marjele si comisioanele sunt si ele printre cele mai mari din zona.

In Romania, luand in calcul doar exemplul uneia dintre cele mai permisive banci din acest punct de vedere, regasim cel putin patru comisioane. Este vorba despre comisionul de analiza, comisionul de acordare, comisionul de administrare si comisionul de rambursare anticipata. In plus, unele banci, deloc putine, aplica si un comision de risc valutar. Comisionul de acordare este unic in Europa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii (BEI) îşi va relaxa regulile privind împrumuturile pentru proiecte cu utilizare duală, militar-civilă, pentru a finanţa mai multe investiţii legate de...
#bancar, #ciudatenie, #comisioane, #credite, #dobanzi, #romania, #sistem , #stiri BNR