Romania trebuie sa ia masuri pentru a se apara de criza creditelor

Miercuri, 07 Mai 2008, ora 14:05
1254 citiri
Romania trebuie sa ia masuri pentru a se apara de criza creditelor

Efectele crizei din piata financiara internationala trebuie contracarate la nivelul economiei romanesti prin masuri prudentiale, precum crearea unor provizioane, corelate cu evaluarea indicatorilor macroeconomici, a spus directorul directiei de stabilitate financiara a BNR, Ion Dragulin."Este nevoie de o combinatie de masuri care sa abordeze diferitele probleme specifice legate de prudentialitate, dar si chestiuni macroeconomice, de tipul inflatiei sau deficitului de cont curent", a spus Dragulin la Sibiu, cu ocazia reuniunii anuale a Fondului European pentru Sud-Estul Europei (EFSE), la care se discuta despre efectele posibile ale crizei financiare internationale asupra tarilor din sud-estul Europei.


Oficialul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a comentat efectele posibile ale crizei creditelor asupra tarilor din regiunea sud-est europeana si a precizat ca este nevoie de imbunatatirea stabilitatii macroeconomice si de investitii productive. Pe termen scurt, criza creditelor nu a afectat tarile din sud-estul Europei atat de mult pe cat se estimase, a mai spus Dragulin, dar a admis ca exista riscuri in privinta lichiditatii pentru finantare.


Dragulin a mentionat ca, in contextul in care 30% din finantarea totala a bancilor este asigurata din strainatate, companiile ar putea avea de suferit din cauza liniilor deschise de credit si a extinderii creditarii in strainatate.


Astfel, este nevoie de mai multe initiative, de un efort de a crea anumite provizione si de a contrabalansa riscurile. "Daca putem identifica riscuri, putem institui si reglementari si evalua mai bine evolutia unui credit", a mai spus Dragulin.


Reprezentanta bancii centrale a Republicii Moldova, Aurelia Busuioc, a atras atentia asupra faptului ca, in Moldova, banii trimisi din strainatate au o pondere semnificativa. "Este important ca Moldova sa isi dezvolte productia si sa stimuleze exporturile, ca sa determine o scadere a ponderii banilor trimisi din strainatate", a observat Busuioc.


Reprezentantul bancii centrale a Albaniei a atras la randul sau atentia asupra necesitatii de a diminua ponderea banilor trimisi din strainatate.


Luna trecuta, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei declara ca se asteapta la o reducere a remiterilor romanilor din strainatate, deoarece emigrantii din Romania s-au fixat in special in tari care inregistreaza in prezent dificultati economice, precum Spania si Italia.


Anul trecut, intrarile de bani in Romania din transferuri curente, care includ in special banii trimisi in tara de romanii din strainatate, au insumat 7,16 miliarde euro, in crestere cu 29,3% fata de 2006, arata datele bancii centrale. In primele doua luni ale acestui an, remiterile romanilor din strainatate par sa se fi mentinut solide, intrarile din transferuri curente avansand cu 20,4% fata de primele doua luni din 2007 pana la 1,218 miliarde euro.


Banii trimisi de romanii din strainatate au temperat in ultimii ani adancirea deficitului de cont curent, prin excedentul balantei transferurilor curente, care a compensat partial deficitul comercial. Chiar si in aceste conditii, deficitul balantei de plati a crescut anul trecut cu 66,1% pana la 16,9 miliarde euro, echivalent cu 13,9% din produsul intern brut al Romaniei, potrivit statisticilor BNR.