Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romanii cu cash prefera depozitele bancare in locul investitiilor imobiliare

Romanii cu cash prefera depozitele bancare in locul investitiilor imobiliare

Dobanzile mari la depozitele in lei oferite de bancile comerciale reduc apetitul romanilor pentru investitii, inclusiv in imobiliare, in conditiile in care cei care dispun de lichiditati in aceasta perioada obtin un castig net substantial, fara prea mare efort, daca isi tin banii la banca.

Bancile au trecut brusc, la inceputul acestui an, de la goana dupa clienti carora sa le vanda credite la o cursa foarte stransa de atragere a lichiditatilor, ceea ce a facut ca bonificatiile la depozitele in lei sa urce pana la 17-18% in primele luni din 2009.

In ultima perioada s-a inregistrat o tendinta descendenta in ceea ce priveste dobanzile pasive, dar raportat la inflatie nivelul bonificatiilor ramane mare, bancile continuand sa atraga aproape toate lichiditatile de pe piata. Este insa o oferta conjuncturala.


Asemenea variatii sunt normale pe o piata libera. Pe termen mediu si lung acest echilibru se va ajusta, pentru ca dobanzile la depozite vor continua sa scada", noteaza Laurian Lungu, managing partner la Macroanalitica.


7% - dobanda medie reala la depozitele in lei


Dobanda medie reala pentru depozitele cu scadenta la un an (diferenta dintre dobanda nominala si rata inflatiei) calculata pentru cele mai bune zece oferte de pe piata era de 7% la sfarsitul lunii august, ceea ce inseamna ca pentru un depozit bancar de 212.700 de lei (50.000 de euro) un client ramane la scadenta cu un profit net de 14.800 de lei (3.500 de euro) la un venit de 22.300 de lei (5.200 de euro).


Pentru 2009 si 2010 inflatia asteptata este de 3,5%, potrivit BNR. De cealalta parte, cu 50.000 de euro o persoana ar putea cumpara un apartament cu doua camere, de circa 50-55 de metri patrati, in zone precum Militari, Pajura, Drumul Taberei sau Berceni, potrivit datelor publicate pe anuntul.ro.


Chiriile in aceste zone variaza intre 300 si 350 de euro pe luna, adica un venit brut anual de circa 3.500-4.000 de euro pe an. Castigul net al unui proprietar de apartament este insa cu circa 1.000 de euro mai mic daca luam in calcul impozitul pe proprietate (16%) si costurile cu intretinerea. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 765 ori