Romanii ramin fideli creditului in valuta

Marti, 03 Mai 2005, ora 10:32
933 citiri

Volumul creditelor contractate de populatie si firme in luna martie a crescut cu 5,7% la imprumuturile in valuta si cu 1,5% la cele in lei.Banca Nationala a Romaniei este preocupata de posibilitatea unei explozii a creditului in conditiile in care dobinzile bancare au scazut foarte mult in ultima perioada, iar leul s-a apreciat fata de valuta.

Ca atare, contractarea unui credit in euro are un cost mai redus la plata ratelor si dobinzilor aferente, daca acest cost este exprimat in lei.

Pentru a descuraja cresterea creditului in valuta, la care dobinda nominala se afla inca la nivel competitiv apropiat de dobinda la creditele in lei, BNR a impus bancilor comerciale sa includa in rezervele minime obligatorii si resursele atrase cu o maturitate mai mare de doi ani. In mod normal bancile comerciale ar trebui sa creasca dobinzile la creditele in valuta.

Evolutia, data publicitatii de BNR, arata ca populatia si firmele prefera sa se imprumute in euro. Aceasta inseamna ca in pofida scaderii destul de abrupte a dobinzilor in lei, perceptia generala ramine aceea ca, contractarea unui credit in valuta reprezinta alternativa ieftina si avantajoasa.

La sfirsitul lunii februarie, banca centrala a decis sa aplice o rata de 30% la rezervele obligatorii si pentru pasi-vele in valuta cu maturitate de peste doi ani atrase efectiv de banci.