Romanii renunta la carduri, dar bancile continua sa-i taxeze

Luni, 25 Mai 2009, ora 08:56
1228 citiri
Romanii renunta la carduri, dar bancile continua sa-i taxeze

Chiar daca nu mai acorda de mult credite, bancile din Romania nu pot spune ca nu incaseaza suficient de multi bani din comisioane si dobanzi.

"Pierderile" generate de blocarea creditarii sunt acoperite, intr-o buna masura, de costurile aferente cardurilor detinute de clienti.

Pe masura ce activitatea de creditare a incetinit, institutiile financiare au oferit clientilor tot mai multe carduri de debit si credit. In plus fata de accelerarea ratei de emitere a noilor carduri, bancile au majorat atat numarul comisioanelor, cat si valoarea acestora.

Bancile au emis pana in prezent nu mai putin 23,5 milioane de carduri, dintre care aproximativ 700.000 numai in primul trimestru din 2009, potrivit datelor BNR.

O mare parte din acestea nu au aparut la cererea expresa a clientilor, ci ca urmare a strategiei bancilor de a include cate un card gratuit, la pachet cu aproape fiecare serviciu sau produs bancar, fie ca este vorba de un simplu cont sau depozit, scrie Saptamana Financiara.

Plasticul, la sertar

O dovada a faptului ca romanii n-au optat din propria initiativa pentru astfel de produse este numarul mare al cardurilor bancare inactive. Astfel, peste 40% dintre cardurile emise pana in prezent au devenit inactive in ultimii ani.

Numai in primele trei luni ale anului, numarul plasticurilor utilizate la realizarea de tranzactii a scazut cu 120.000 de unitati, pana la un numar total de 10,9 milioane de carduri active, desi romanii au la dispozitie mai multe bancomate, a caror numar a crescut cu 130 de aparate, pana la 9.376 in toata tara, iar POS-urile s-au inmultit cu 8.273 de bucati, ajungand la un total de 183.000 de aparate la nivelul intregii tari.

Statistica mai indica faptul ca numarul de tranzactii cu cardurile de debit a scazut cu 120.000, la 14,33 milioane, tendinta de descrestere fiind mai accentuata in cazul operatiunilor cu cardurile de credit: mai putine cu aproape un milion de tranzactii, de la 5 milioane la finalul anului trecut la doar 4 milioane la finalul lunii martie.

In acelasi timp, valoarea platilor cu cardul s-a diminuat cu 428 de milioane de lei, la un total de 2,5 miliarde de lei, in timp ce sumele de bani retrase de la bancomate sunt cu 1,7 miliarde de lei mai putine, pana la 20 de miliarde de lei, la finalul lunii martie, mai scrie publicatia economica.

Cardul inactiv, mai pagubos

Ceea ce nu stiu insa multi dintre cei care au aruncat cardurile printr-un sertar, alaturi de alte maruntisuri, este ca un card inactiv se poate dovedi mult mai costisitor decat unul activ.

Pentru a distrage atentia clientilor de la costurile pe care le implica cardurile pe care le ofera cadou, majoritatea bancilor nu percep taxa de emitere si nici comisionea de administrare in primul an.

Fara sa aiba grija unor astfel de costuri un an de zile, putini sunt cei care mai realizeaza in timp ca detin un card inactiv purtator de taxe si comisioane. Astfel, comisionul de administrare a unui cont de card inactiv (nefolosit timp de 3 sau 6 luni) poate ajunge la 10 lei pe luna, de aproape 10 ori mai mult decat pentru un card activ.

Comisioane prea mari

In Romania, procentul veniturilor realizate de banci din comisioanele percepute pentru utilizarea bancomatelor se ridica la 40% din totalul sumelor incasate in contul cardurilor. Procentul este de aproape sase ori mai mare decat media din zona euro si reflecta nivelul ridicat al comisioanelor percepute de institutiile de credit pentru retragerile de numerar sau consultare sold.

Procentul reflecta si gradul mare de utilizare a cardurilor de debit in ziua de salariu, cand inca foarte multi romani prefera sa-si scoata din cont toti banii.

In acelasi timp, o buna parte a detinatorilor de carduri de credit utilizeaza plasticurile tot pentru extragerile de numerar de la ATM, operatiune taxata extrem de scump de catre banci, in detrimentul platilor la comercianti care sunt mult mai ieftine.

Comisioanele percepute de catre majoritatea institutiilor bancare pentru operatiunile de extragere numerar de pe cardurile de salarii variaza intre 0,2 si 0,5% din suma extrasa, la care se adauga o suma fixa de pana la 3,5 lei pentru fiecare operatiune de retragere a banilor de la bancomat.

Daca vorbim de comisioanele cardurilor de credit, acestea sunt mult mai ridicate, ajungand la 1% din suma retrasa. Spre deosebire de platile la comercianti care beneficiaza de o perioada de gratie, care poate ajunge pana la 60 de zile, sumele extrase de la bancomat de pe cardurile de credit sunt purtatoare de dobanda inca din prima clipa.

Exista insa si banci care nu percep taxe pentru clientii care le utilizeaza ATM-urile, in special in cazul cardurilor de salarii. De asemenea, pentru a economisi bani cand va aflati in strainatate, e bine de stiut ca unele banci va taxeaza atunci cand faceti cumparaturi cu cardul in alta tara, in timp ce la altele comisionul este zero, mai scrie saptamananul economic.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#atm, #bancomat, #carduri, #comisioane, #retrageri, #salarii , #stiri BNR