"Salariatii BNR nu sunt platiti cu zeci de mii euro si nu au pensii nesimtite"

Marti, 27 Octombrie 2009, ora 17:45
1913 citiri
"Salariatii BNR nu sunt platiti cu zeci de mii euro si nu au pensii nesimtite"

BNR are independenta institutionala si financiara, nefiind alimentata de la bugetul de stat, a precizat pentru NewsIn consilierul guvernatorului BNR, care a subliniat ca "niciun salariat al bancii centrale nu e platit cu zeci de mii de euro" si "nu beneficiaza de pensii exceptionale sau nesimtite".

"In acelasi timp, este un neadevar ca salariile de la BNR afecteaza bugetul si economia nationala. Dimpotriva, daca ar fi reduse salariile de la BNR, ar pierde in primul rand bugetul, prin faptul ca de la banca centrala ar veni mai putini bani pentru impozitul pe salarii", a spus el.

Vasilescu a declarat ca, "dincolo de aspectul legal, care face imposibila integrarea BNR in cadrul unei legi unice de salarizare, mai intervine si statutul profesional".

"Personalul BNR aduna, intr-o majoritate covarsitoare, studii superioare, doctorate si specializari in marile centre financiare ale lumii, fapt ce implica o salarizare corespunzatoare.

Totodata, a brusca salariatii specialisti de la BNR, care si acum sunt cu mult sub nivelul de salarizare din bancile comerciale, ar insemna sa fie obligati specialistii din banca centrala sa migreze catre bancile comerciale. Are cineva interes sa dezorganizeze aceasta institutie printr-un gratuit apel la o ideologie egalitarista?", a afirmat Adrian Vasilescu.

Mai multi parlamentari PDL au trimis o scrisoare FMI, prin care solicita modificarea conditiilor impuse Romaniei prin acordul cadru, astfel incat institutii precum BNR, CNVM, CSA si CSSPP sa fie incluse in Legea salarizarii unitare, sustinand ca salariatii acestor entitati ar fi in continuare privilegiati.

Consilierul guvernatorului BNR a adaugat ca nici nivelul salarizarii in cele patru institutii nu este cat de cat apropiat astfel incat acestea sa poata fi asociate din acest punct de vedere.

"Exemplul dat in comunicat, cu salariul de 19.600 de euro al presedintelui CSA, nu are nicio legatura cu BNR. La banca centrala nu exista niciun salariu de zeci de mii de euro, asa cum se scrie in comunicat. Pana si guvernatorul BNR are cu mult sub 10.000 de euro", a spus Vasilescu.

Reprezentantul bancii centrale a amintit ca BNR nu este o institutie bugetara.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#vasilescu, #bnr, #euro, #pensii, #salarii, #angajati , #stiri BNR