Sansele BNR de a-si atinge tinta de inflatie pe 2009 au scazut drastic

Vineri, 11 Decembrie 2009, ora 13:31
907 citiri
Sansele BNR de a-si atinge tinta de inflatie pe 2009 au scazut drastic

Sansele BNR de a-si atinge tinta de inflatie la finalul acestui an - al carei interval este cuprins intre 2,5%si 4,5% - au scazut puternic dupa ce datele privind rata inflatiei in noiembrie, de 4,65%, indica o crestere peste asteptari a preturilor, sustin analistii chestionati de NewsIn.

"Conform calculelor noastre, inflatia lunara ar trebui sa fie de 0,1% in decembrie, pentru ca banca centrala sa se incadreze in intervalul tintit al inflatiei. Sanse nu prea mai sunt, asteptandu-ne la o crestere a preturilor la bunurile alimentare", sustine seful departamentului de cercetare al Volksbank Romania, Melania Hancila.

Ea se asteapta la o inflatie de 4,7% la finalul acestui an, mentionand ca o posibila apreciere a leului nu ar putea influenta semnificativ agentii economici, atat timp cat nu exista siguranta unei intariri sustenabile a monedei nationale.

Si economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolae Alexandru Chidesciuc, estimeaza o inflatie anuala peste intervalul tintit al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), in conditiile in care se asteapta in continuare la cresterea pretului la tutun, dar si a preturilor volatile.

"Sansele sunt foarte mici daca ne uitam la datele pe luna noiembrie si probabil ca inflatia va urca in decembrie la 4,8% in aceste conditii", a spus Chidesciuc.

In acelasi timp, economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, considera cu evolutia cursului de schimb "va avea un cuvant greu de spus" in evolutia preturilor din decembrie, dar si pretul tutunului va influenta datele privind inflatia.

"Daca tutunul, care are o pondere foarte mare in cosul de consum, nu s-ar fi scumpit, atunci BNR nu ar fi avut probleme in atingerea inflatiei, situatie care e pe muchie de cutit acum", a mentionat Anghel. El a adaugat ca BCR isi mentine prognoza de inflatie la finalul acestui an, de 4,4%-4,6%.

Rata anuala a inflatiei a urcat in noiembrie la 4,65%, peste asteptarile analistilor, de 4,3-4,5%, dupa ce preturile de consum au crescut cu 0,67% fata de octombrie, in special ca urmare a majorarii preturilor la marfurile nealimentare si la produsele alimentare, arata datele publicate, vineri, de Statistica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
După criza cauzată de pandemia de coronavirus, inflația galopantă a afectat chiar și una dintre cele mai rezistente economii ale lumii. Pentru Japonia, șocul a început în 2022, când o...
Scăderea inflației la 6,6% nu înseamnă că am scăpat de prețuri ridicate. „Oamenii nu mai consumă, sunt deja epuizați și sărăciți”
Scăderea inflației la 6,6% nu înseamnă că am scăpat de prețuri ridicate. „Oamenii nu mai consumă, sunt deja epuizați și sărăciți”
Rata anuală a inflației a coborât în luna martie 2024 la 6,61%, de la 7,23% în februarie, în condițiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 2,81%, cele nealimentare cu 8,06%, iar...
#inflatie, #bnr, #curs, #schimb, #preturi, #bunuri , #stiri BNR