Schimbul de locuinte revine la moda

Marti, 03 Martie 2009, ora 14:08
2305 citiri
Schimbul de locuinte revine la moda

Schimbul de locuinte ar putea deveni noua moda de pe piata imobiliara rezidentiala, potrivit firmei de consultanta imobiliara RE/MAX Bastion.

"In schimbul locuintelor noi, dezvoltatorii ar putea accepta o proprietate veche, care sa indeplineasca anumite criterii de evaluare, plus o diferenta de cash mult mai usor de accesat de catre cumparatori prin credite", a spus Livia Berghiu, consultant imobiliar la RE/MAX Bastion, citata de Capital.

Potrivit specialistilor, din cauza greutatii in accesarea unui credit imobiliar, aceasta moda a schimburilor de apartamente, ce era in mare voga la inceputul anilor 90, ar putea reveni.

"In acest moment, revigorarea schimburilor ar putea reprezenta o metoda eficienta de a misca putinele lichiditati care existau pe piata, concomitent cu indeplinirea- macar partiala- a obiectivelor vanzatorilor si, respectiv, ale cumparatorilor", a aratat Berghiu.

Conform noilor reglementari BNR, bancile pot acorda credite imobiliare sau ipotecare numai cu un avans minim de 20 - 25 de procente din valoarea imobilului achizitionat prin credit.

Pe de alta parte, dobanzile foarte mari si cursul de schimb valutar ridicat limiteaza capacitatea de a obtine credite si de a achita ratele.

Schimbul de locuinte reprezinta o noua incercare a companiilor imobiliare de a debloca piata, dupa ce au lansat si moda de inchiriere cu optiunea de cumparare a locuintei in trei, patru ani.

#schim, # locuinte, # deblocare, # piata, # credite , #stiri BNR