Silvestri: Decizia BNR nu ajuta tinerii sa isi cumpere casa

Luni, 05 Martie 2007, ora 13:28
1061 citiri

Eliminarea obligativitatii avansului pentru creditele acordate populatiei si a limitelor ratelor lunare nu reprezinta ceva senzational si nu vine in sprijinul tinerilor, ci avantajeaza bancherii sa obtina un profit confortabil din "vanzarea de bani", sustine analistul imobiliar Artur Silvestri.


Potrivit analistului imobiliar, decizia Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de a nu mai impune bancilor comerciale sa limiteze rata lunara la 35% din veniturile clientului, in cazul creditelor imobiliare, sau 30% in cazul celor de consum, precum si eliminarea obligativitatii avansului pentru creditele acordate populatiei se explica mai degraba prin ratiuni de context.

"Visul tinerilor de a avea un acoperis deasupra capului nu se poate indeplini sub creditul ipotecar, iar faptul ca BNR a dat frau liber bancherilor nu ii ajuta pe acestia cu nimic" a declarat luni, pentru NewsIn, Silvestri. Analistul considera ca pe o piata imobiliara unde mai mult de 80% din locuintele in "blocuri colective" se cumpara prin credit ipotecar, dependenta de congregatia bancherilor este absoluta, iar regulile jocului sunt facute exclusiv in ideea de a se obtine profit confortabil din "vanzarea de bani".

"Ceea ce ni se pare, astazi, ca fiind o relaxare ce va aduce o accesibilitate sporita, motivand mai ales pe cei tineri si saraci, nu este decat o adaptare locala a unor fenomene ce s-au produs in Europa Occidentala in anii recenti. Noi, ca intotdeauna, suntem cuprinsi mai tarziu in acest proces care, de fapt, constituie al patrulea val de globalizare imobiliara, urmand celor din America, Europa de Vest si Europa Centrala care ne preceda", a declarat Silvestri in Monitorul Imobiliar.

Silvestri mai spune ca de la extinderea intervalului de creditare, inceputa altadata de la 15 ani si ajunsa acum la 35 de ani si pana la scaderea avansului procentual solicitat clientului de credite, de la inghitirea costurilor suplimentare, suportate de catre bancher si pana la unificarea creditelor, cam tot ce se putea inventa in materie de atractivitate s-a inventat si functioneaza, si s-a creat astfel o euforie a indatorarii ce incepe deja sa ingrijoreze.

Analistul imobiliar Radu Zilisteanu a declarat, duminica, pentru NewsIn ca in conditiile in care bancile vor relaxa aceste limite de indatorare, "se va da drumul la robinetul cu credite, iar acest lucru va alimenta cererea de pe piata imobiliara, crescand totodata si preturile locuintelor". Zilisteanu considera ca in prezent bancile asteapta ca "cineva sa ia taurul de coarne" si sa puna in aplicare masura BNR, iar apoi bancile mici vor urma acest val.

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu a declarat sambata, 3 martie, la Realitatea TV, ca Banca Nationala a Romaniei nu va mai impune bancilor comerciale sa limiteze rata lunara la 35% din veniturile clientului, in cazul creditelor imobiliare, sau 30% in cazul celor de consum. Consilierul guvernatorului a explicat ca, prin noua masura, va avea loc un transfer de responsabilitate de la banca centrala la bancile comerciale, decizia BNR avand o legatura directa cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)