Stabilizarea cursului valutar tine inflatia in frau

Marti, 08 Septembrie 2009, ora 11:44
1784 citiri
Stabilizarea cursului valutar tine inflatia in frau

Inflatia anuala s-a accelerat usor in august, plasandu-se in intervalul 5,1 - 5,3%, in conditiile in care cursul valutar a fost relativ stabil si nu au existat presiuni semnificative pe preturile alimentelor, marfurilor nealimentare sau serviciilor, spun analistii chestionati de NewsIn.

"Estimam ca inflatia lunara s-a plasat aproape de 0% in august, rata anuala ajungand la circa 5,1%, in conditiile unui curs valutar stabil. Nu sunt excluse ieftiniri ale preturilor la unele produse alimentare", a declarat pentru NewsIn economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru.

El prognozeaza pentru finalul anului un nivel al inflatiei de 4,5%, la limita superioara a intervalului tintit de banca centrala, de 3,5% plus sau minus un punct procentual, dar subliniaza ca traiectoria va fi determinata de evolutia cursului valutar.

"Daca ne uitam la fundamentele economice, factorii de risc privind cursul de schimb au disparut in mare masura, insa exista in continuare incertitudini legate de sentimentul investitorilor pe piata internationala", a precizat Dumitru.

Economistul senior al ING Bank Romania, Nicolae Alexandru Chidesciuc, considera ca inflatia s-a plasat in august la 0,1% raportat la luna precedenta, ajungand, ca rata anuala, la 5,3%.

"Scenariul pe care il luam in calcul pentru inflatie este relativ neutru pentru august, ramane insa de vazut daca se vor manifesta presiuni pe preturile alimentelor. Pe de alta parte, efectul de baza este defavorabil pentru luna trecuta, deoarece in august 2008 rata lunara a inflatiei a fost -0,1%. Noi anticipam cresteri ceva mai semnificative ale preturilor in luna septembrie", a spus Chidesciuc.

Printre factorii care amplifica presiunile pe preturi el are in vedere un an agricol mai slab decat cel anterior, noi cresteri ale pretului petrolului, pe fondul redresarii economiei globale, precum si o volatilitate mai ridicata a cursului valutar in ultima parte a lui 2009.

ING Bank prognozeaza, pentru sfarsitul acestui an, un nivel al inflatiei de 5,7%, cu mult peste cel estimat de BNR.

"Luna octombrie este o exceptie, este posibil ca inflatia sa coboare atunci sub 5%. In restul lunilor, chiar daca avansul nu este la fel de mare cum ne asteptam, este putin probabil ca inflatia sa coboare sub 4,5%", a afirmat Chidesciuc.

Totodata, analistul Credit Europe Bank, Georgiana Constantinescu, are in vedere presiuni de crestere a preturilor in septembrie si octombrie, in conditiile in care tariful pentru transportul gazelor naturale urmeaza sa se modifice.

"Cred ca in regim lunar vom asista la o accelerare a inflatiei in lunile care urmeaza, desi, ca rata anuala, traiectoria dezinflationista va continua, pana la 4,5% la finalul lui 2009, sau chiar sub acest nivel", a spus Constantinescu.

Ea estimeaza un nivel al inflatiei de 0,05% in august, respectiv o rata anuala de 5,2%.

Laurian Lungu, managing partner Macroanalitica, apreciaza ca inflatia lunara s-a plasat in august la circa 0% si nu exclude o rata negativa foarte mica fata de luna precedenta.

In iulie, rata anuala a inflatiei a coborat la 5,06%, potrivit asteptarilor, in timp ce fata de iunie preturile de consum au scazut cu 0,07%, pe fondul ieftinirii alimentelor si mentinerii preturilor la marfuri nealimentare si servicii. Un nivel atat de scazut al ratei anuale a inflatiei nu a mai fost atins din august 2007, cand indicele anual al preturilor de consum a fost de 4,96%.

Cursul valutar a urcat usor in august, la 4,2185 lei/euro, fata de nivelul din iulie, de 4,2168 lei/euro.

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
#curs, #valutar, #leu, #euro, #moneda, #bnr, #curs, #referinta, #inflatie , #stiri BNR