Sumele care depasesc 10.000 de euro vor fi declarate la vama

Joi, 14 Iunie 2007, ora 15:47
2232 citiri

Persoanele care intra sau ies din statele UE, incepand de vineri, trebuie sa declare sumele mai mari de 10 mii euro in monetar, echivalentul acestora in alte valute sau in bunuri convertibile precum cecurile, informeaza Autoritatea Vamala, precizand ca Romania aplica aceasta regula de mai multi ani.

Reglementarea referitoare la obligativitatea declararii sumelor in valuta de peste 10.000 euro sau echivalentul in alta valuta se aplica, in Romania, de mai multi ani si se regaseste in normele BNR.

Pe 15 iunie, prevederea intra in vigoare pe tot teritoriul UE si vine, astfel, in completarea directivei UE referitoare la spalarea banilor. "Noile reguli vor face mai dificile pentru teroristi intrarea sau parasirea teritoriului Comunitatii avand asupra lor sume de bani necesare sa finanteze actiuni ilegale, in acelati timp nu va presupune formalitati administrative excesive pentru majoritatea calatorilor si comerciantilor", a declarat comisarul pentru taxe si uniune vamale, Laszlo Kovacs, potrivit comunicatului Autoritatii Nationale a Vamilor remis joi.

Pe baza noii reglementari, autoritatile vamale pot retine sumele nedeclarate si descoperite in timpul controalelor. Amenzile pentru aceste cazuri vor fi stabilite de fiecare stat membru. In cazul in care autoritatile constata ca monetarul depus este pentru spalare de bani si finantare terorista trebuie satransmita informatiile si celorlalte state membre.

In perioada septembrie 1999 - februarie 2000, autoritatile vamale din statele UE au constat ca in frontiere se misca o cantitate mare de cash si alte bunuri precum cecuri, garantii, bijuterii si metale pretioase, valorand 1,6 miliarde dolari. Din aceasta suma, 1,35 miliarde dolari au fost cash.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)