Tinta de inflatie a BNR ar putea fi influentata de supraincalzirea economiei si cresterea salariilor

Miercuri, 14 Februarie 2007, ora 07:05
625 citiri

Cresterea preturilor produselor alimentare, a celor administrate dar si supraincalzirea economiei ar putea influenta tinta de inflatie de 4 la suta plus/minus un punct procentual stabilita de Banca Nationala a Romaniei pentru 2007, a declarat marti, in cadrul unui briefing de presa, Reprezentantul Regional al Fondului Monetar International in Romania si Bulgaria, Juan Jose Fernandez-Ansola.

Acesta considera ca tinta de inflatie propusa de banca centrala este influentata si de cresterea accelerata a salariilor, in special in sectorul privat, care a depasit cu mult rata inflatiei.

In 2006, rata anuala a inflatiei a fost de 4,87, iar pentru acest an banca centrala tinteste o inflatie de patru la suta plus/minus un punct procentual.

Reprezentantul FMI admite ca Romania a inregistrat in ultimii ani o crestere economica foarte puternica si a implementat in mare parte recomandarile FMI, insa si-a manifestat ingrijorarea cu privire la politicile fiscale si la cresterea necontrolata a deficitului de cont curent.

O delegatie a FMI se va afla la Bucuresti, in perioada 21 februarie-7 martie, pentru consultarile anuale, care vizeaza presiunile inflationiste asupa economiei precum si atenuarea socurilor care pot aparea. Acestia se vor intalni cu reprezentanti ai mediului de afaceri, mediului bancar, academic, precum si cu parlamentari.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro target=_blank>Rompres</a>)