Un sfert din creditele catre companii au fost acordate in imobiliare

Marti, 24 August 2010, ora 23:41
1912 citiri
Un sfert din creditele catre companii au fost acordate in imobiliare

Un sfert din creditele acordate companiilor au fost contractate de catre firmele de constructii si companiile imobiliare, aproximativ 25 de miliarde lei ( 6 miliarde euro), sectoare care cumuleaza 30% din volumul total al creditelor restructurate si au cele mai inalte rate de neperformanta, potrivit Mediafax.

"Sectoarele constructiilor si imobiliar cumulau 30% din volumul total al creditelor restructurate, urmate de turism si comert (aproximativ 25%). Din punct de vedere al valorii medii a unui credit restructurat, cele mai ridicate valori se inregistreaza pentru creditele restructurate din sectorul imobiliar", se arata in raportul asupra stabilitatii financiare publicat marti de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Potrivit documentului, firmele din sectoarele constructiilor si imobiliar au resimtit puternic efectele crizei: de la cresteri rapide ale valorii adaugate in aceste sectoare, ceea ce a atras si volume importante de resurse financiare, contribuind la supraincalzirea economiei, ele au ajuns sa contabilizeze scaderi pronuntate ale activitatii, iar accesul lor la creditare s-a restrictionat semnificativ.

"Declinul activitatii companiilor din sectorul constructiilor a continuat si in prima jumatate a anului 2010. Reducerea personalului angajat din acest sector (cu 20% in anul 2009), explica peste 25% din cresterea numarului de someri din anul respectiv.

Disponibilizarile au continuat si in T1/2010, dar in T2/2010 se observa o usoara crestere a fortei de munca din acest sector", se mentioneaza in raport. Creditorii externi si-au mentinut expunerile pe firmele din constructii, astfel ca datoria externa a ramas la acelasi nivel ca in decembrie 2008 (5 % din totalul datoriei externe private a companiilor nefinanciare).

Expunerea bancilor autohtone este relativ importanta (peste 10% din total credite acordate companiilor), in conditiile in care acest sector contabilizeaza cea mai mare rata a creditelor neperformante din sectoarele economiei (11%, fata de media de 8%, iunie 2010).

Documentul mai mentioneaza ca sectorul imobiliar are o contributie relativ modesta la valoarea adaugata creata de catre companii (3%, iunie 2009), insa detine 13% din activele totale (iunie 2009). "Un risc ridicat provine din nivelul datoriei externe, care reprezinta peste 35% din totalul datoriei externe private a Romaniei (iunie 2010).

Mai mult, aproximativ o treime din datoria externa pe termen scurt provine din acest sector (iunie 2010).

Desi riscurile sunt in crestere, nerezidentii si-au majorat expunerea pe acest sector de la inceputul crizei (volumul datoriei crescand de la 8,4 miliarde euro la 11 miliarde euro, decembrie 2008 - iunie 2010).

De asemenea, expunerea bancilor autohtone pe acest sector este relativ mare (peste 14% din creditele acordate catre companii, respectiv 14 miliarde lei, iunie 2010 si in crestere de la 9,7 miliarde lei, decembrie 2008)", se mai arata in raportul BNR.

Analiza bancii centrale concluzioneaza ca rolul firmelor din constructii si imobiliare pentru sectorul bancar si economie ar putea fi modest in perioada urmatoare, in lipsa unor proiecte importante de infrastructura.

Studiul BNR anticipeaza ca cererea de noi active imobiliare (atat comerciale, cat si rezidentiale) ar putea ramane la niveluri modeste in 2010 din cauza revenirii lente a economiei si diminuarii veniturilor populatiei.

De asemenea, cererea de constructii comerciale si birouri ar putea fi cea mai afectata, iar, pe segmentul rezidential, intentia de achizitie sau de construire a unei case in urmatoarele 12 luni a scazut, atingand in iunie 2010 minimul ultimilor sapte ani.

Potrivit BNR, oferta de finantare pentru constructia de noi active imobiliare este redusa si se realizeaza la costuri relativ ridicate. Bancile percep firmele din constructii si tranzactii imobiliare ca fiind cele mai riscante din economie, iar aceasta perceptie se pastreaza de zece trimestre consecutive (T1/2008-T2/2010).

Raportul mai mentioneaza ca rolul creditului bancar in initierea de tranzactii imobiliare este scazut, mai putin de 10% din operatiunile de vanzare/cumparare fiind efectuate prin acest tip de finantare.

Companiile care activeaza in constructii si imobiliar au continuat sa fie sustinute financiar de companiile mama, volumul intrarilor nete pe termen scurt inregistrand o crestere in ambele sectoare in prima jumatate a anului 2010 (fata de aceeasi perioada a anului 2009).

"Costurile de constructie pentru cladirile noi se mentin ridicate in Romania comparativ cu multe tari din UE (aproximativ la acelasi nivel ca in 2008), dar in scadere in primul trimestru al anului 2010.

Acest fapt poate avea doua consecinte: firmele romanesti de constructii ar avea o anumita marja de manevra in eficientizarea costurilor pentru a rezista crizei, dar pe de alta parte costurile de productie in scadere in tarile zonei euro arata ca se creeaza premisele ca fluxurile de capital sa identifice rentabilitati superioare in alte zone decat in ECE, mai ales in comparatie cu perioada premergatoare crizei", se spune in document.

Activele imobiliare au o pondere importanta in bilantul companiilor si in avutia populatiei. Scaderea valorii acestor active are implicatii negative in special asupra sectorului companiilor. Pentru sectorul populatiei, activele nefinanciare continua sa fie partea dominanta a avutiei (peste 70%).

Ajustarea preturilor imobilelor ar putea sa contribuie la diminuarea consumului prin canalul efectului de avere a populatiei. 

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
"Mafia imobiliara" îi mulțumește lui Nicușor Dan!
"Mafia imobiliara" îi mulțumește lui Nicușor Dan!
Prin natura meseriei am tangenta saptamanal cu cei mai mari dezvoltatori, constructori si investitori in real estate. In ultimele saptamani, avand in vedere conjunctura alegerilor locale, evident...
#bnr, #constructii, #credite, #imobiliare, #restructurate , #stiri BNR