UniCredit estimeaza ca BNR ar putea relaxa dobanda de politica monetara la 8,5% in 2009

Joi, 12 Februarie 2009, ora 15:04
1953 citiri

Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea relaxa dobanda de politica monetara la 8,5% in cursul acestui an, un prim pas in acest sens fiind facut in a doua sedinta de politica monetara din 2009, cand banca centrala a redus dobanda de la 10,25% la 10% pe an, arata astazi UniCredit Group.

"Ca raspuns la tendinta de deteriorare rapida a economiei romanesti, BNR a taiat 0,25 puncte procentuale din dobanda cheie in februarie 2009. Ne asteptam la un ritm gradual de relaxare a politicii monetare si prognozam o scadere a dobanzii cu 150 puncte de baza in acest an, pana la 8,50%. Un motiv al precautiei in ce priveste relaxarea conditiilor de politica monetara este dat de riscurile fiscale", a explicat economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank Romania, Rozalia Pal.

La inceputul lunii februarie, economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, estima ca banca centrala va opera mai multe scaderi graduale "nu foarte consistente" ale dobanzii cheie pe parcursul acestui an, astfel incat pana la sfarsitul lui 2009 aceasta ar putea ajunge la 8,25%.

BNR a majorat dobanda de politica monetara de la 7% in noiembrie 2007 pana la 10,25% pe an, in incercarea de a tempera cresterea creditarii si de a limita supraincalzirea economiei.

Inflatie de 4,7% la finalul lui 2009.

UniCredit estimeaza ca nivelul inflatiei va fi de 4,7% la sfarsitul acestui an, ca urmare a continuarii procesului dezinflationist. Nivelul prognozat de economistii grupului este cu 0,2 puncte procentuale peste limita maxima a intervalului avut in vedere de BNR, de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5%-4,5%). Banca centrala prognozeaza ca inflatia se va situa la 4,5% la finalul anului.

In ianuarie, rata anuala a inflatiei s-a accentuat peste estimarile analistilor, la 6,71%, de la 6,3% in luna precedenta, pe seama cresterilor semnificative ale tarifelor la servicii si a scumpirii alimentelor si produselor nealimentare, potrivit datelor anuntate joi de Institutul National de Statistica (INS).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#unicredit, # bnr, # relaxare, # dobanda, # politica monetara, # inflatie , #stiri BNR