Vasilescu, BNR: Anul acesta trebuie sa ne axam numai pe sanatatea bugetului

Luni, 26 Iulie 2010, ora 17:18
1417 citiri
Vasilescu, BNR: Anul acesta trebuie sa ne axam numai pe sanatatea bugetului

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isarescu, a declarat luni ca Romania nu poate marsa pe masuri de iesire din recesiune anul acesta, ci se poate axa doar pe sanatatea bugetara, iar daca FMI nu vede o scadere de 3% in 2010, acest fapt se datoreaza efectului de baza, informeaza NewsIn.

Adrian Vasilescu a explicat ca "Fondul Monetar International (FMI) pleaca de la teoria efectului de baza" cand spune ca o scadere economica de 3% este mult prea drastica pentru 2010.

"Anul trecut a fost o scadere foarte puternica a cresterii economice. E limpede ca anul acesta avem sansa unei recesiuni mai putin severe- si asta e teoria FMI," a spus, luni, Vasilescu.

Delegatia FMI sosita azi in Bucuresti pentru a cincea revizuire a acordului stand-by are deocamdata ca tinte de analiza rectificarea bugetara care se va face pana la sfarsitul acestui an, tinta de deficit pentru acest an, de 6,8%, precum si tinta pentru anul viitor de 4,4%, a explicat Vasilescu.

In prezent, insa, nu se poate vorbi despre o crestere economica, si "nu se va putea trece la deschiderea celui de-al doilea front, iesirea din recesiune, atat timp cat bugetul nu este sanatos", a adaugat consilierul guvernatorului BNR.

"La inceputul anului era o speranta ca in 2010 recesiunea va pleca de la noi, si credeam ca va incepe o redresare dupa o recesiune in V", spune Vasilescu.

"S-au schimbat si datele si conceptiile", spune Vasilescu, explicand ca tocmai in SUA, de unde ar fi trebuit sa porneasca refacerea economiei mondiale, se produce o incetinire a iesirii din recesiune.

"Indiferent de ce spun opozitia si puterea, anul acesta nu putem merge pe doua fronturi: unul pentru sanatatea bugetului, si unul pentru iesirea din recesiune. Cand toata lumea din Europa a ajuns la concluzia ca frontul pe care trebuie sa mergem este cel pentru sanatatea bugetului, cand seful Bancii Centrale Europene spune ca austeritatea este frontul pe care trebuie mers, este limpede ca trebuie sa mergem pe un singur front: al sanatatii bugetului".

Vasilescu a adaugat ca nici macar FMI nu se asteapta sa facem ceva pentru iesirea din recesiune anul acesta, iar bazele unei noi cresteri economice vor fi puse, poate, anul viitor. In plus, intentiile politice sunt neavenite.

"Povestea masurilor de dreapta sau de stanga nu cred ca mai e valabila acum. Ea va fi valabila pe termen lung....dar in momentul de fata nu mai e loc de asa ceva. Bugetul este acum bolnav, e pe patul de spital si trebuie ingrijit", a mai spus Vasilescu.

Totodata, masurile de reducere a personalului din administratie trebuie sa plece de la premise financiare. Cheltuielile bugetare trebuie reduse, iar concedierea unei parti a personalului bugetar este necesara, fapt pe care populatia ar trebui sa-l inteleaga.

"Cheltuielile nu pot sa depaseasca veniturile la buget plus imprumuturile", a mai spus Vasilescu, referitor la restructurarea sectorului bugetar.

"Acest proces ar trebui sa inceapa cu bani si sa se termine cu bani. Noi, in general, am lasat partea de educare a publicului pe seama nu-stiu-cui. BNR e singura institutie care se ocupa metodic, sistematic si planificat de educarea publicului. Avem un public needucat (din punct de vedere financiar)", a mai spus Vasilescu. 

Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#bnr, #buget, #crestere, #economie, #recesiune, #sanatate, #vasilescu , #stiri BNR