Vasilescu, BNR: majorarea cotei unice "nu va rezolva mare lucru"

Sambata, 26 Iunie 2010, ora 00:31
1192 citiri
Vasilescu, BNR: majorarea cotei unice "nu va rezolva mare lucru"

Guvernul va creste mai degraba TVA, intrucat o majorare a cotei unice "nu va rezolva mare lucru", iar primele masuri vizate de executiv erau mai putin nocive decat cele ce vor urma, sustine Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, potrivit Newsin.

"Pana la aparitia unor noi solutii de reducere a cheltuielilor bugetare, situatia financiara a Romaniei nu este deloc una fericita", a declarat Vasilescu intr-un interviu acordat Radio Romania Actualitati.

"De aici incolo nu putem sa vorbim decat despre masuri care sa loveasca intreaga populatie a Romaniei, inclusiv pensionarii.

Taxele pe salarii nu cred ca rezolva (problema) prea mult, pentru ca o urcare a cotei unice de la 16% la 18% sau la 20% nu va rezolva mare lucru, va lovi insa in toata masa de salariati, dar in bugetari de doua ori", a declarat consilierul guvernatorului bancii centrale.

"Salariatii bugetari vor suferi, o data, amputarea cu 25% a veniturilor lor si a doua oara, o crestere a cotei de impozitare.

Cred ca nu va fi prea mare marja de manevra si ma tem ca ochii vor cadea pe taxa pe valoare adaugata, care va insemna o reducere a puterii de cumparare pentru intreaga populatie a tarii si o inflatie care ne va da multe dureri de cap de aici incolo", sustine Vasilescu.

El a mai spus ca primele masuri vizate de executiv erau mai putin nocive, iar ce urmeaza va aduce greutati pentru toata lumea.

"Masura care era cea mai putin dramatica a iesit din joc. De aici incolo, toate masurile sunt dramatice", a afirmat Vasilescu.

"Nu as vrea sa fiu deloc gresit inteles si o sa spun, cu inima deschisa, fara nici un fel de cinism si cu tristete: masura taierii pensiilor cu 15% ii lovea pe pensionari si lovea si economia, pentru ca puterea de cumparare a unei mari parti a populatiei scadea.

Nu are sens, insa, de acum, sa ne ascundem dupa degete, orice masura se va lua ii va lovi si pe pensionari, dar ii va lovi si pe ceilalti locuitori", a declarat Vasilescu. 

#vasilescu, #bnr, #cota unica, #tva , #stiri BNR