Vasilescu (BNR): Restructurarea economiei este prioritara

Joi, 16 Iulie 2009, ora 16:12
1671 citiri
Vasilescu (BNR): Restructurarea economiei este prioritara

Politicile economice trebuie ajustate in 2009 astfel incat sa incurajeze in principal procesul de restructurare a economiei romanesti si sa permita revenirea la o crestere sanatoasa a produsului intern brut (PIB), a spus pentru NewsIn consilierul guvernatorului BNR Adrian Vasilescu.

"Principalul proces de ajustare priveste structura economiei. O dinamica a valorii adaugate in domeniul constructiilor de 32,5% in primul trimestru din 2008, 33,9% in al doilea trimestru, 29% in trimestrul III si 19% in ultimul trimestru al anului trecut, comparativ cu o dinamica in industria prelucratoare, unde se asigura exporturile Romaniei, de doar 5,4% in primul trimestru, 6,2% in trimestrul al doilea, 3,1% in trimestrul al treilea si - 7,7% in ultimul trimestru din 2008, arata o structura neadecvata a economiei", a explicat Vasilescu, detaliind astfel o declaratie de miercuri a guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, care a vorbit despre necesitatea unei "recalibrari" a politicilor economice in Romania, dupa o ampla ajustare a economiei.

Guvernatorul a spus, miercuri, ca "este un fapt evident ca ajustarea economica a fost destul de mare si tinde sa devina excesiva", in prezent fiind nevoie de "o recalibrare a instrumentelor, a componentelor politicilor economice".

Vasilescu a subliniat ca banca centrala, atunci cand face referire la mixul de politici economice, "nu uita sa sublinieze ca nu sunt doua sau trei, ci patru: politica monetara, politica fiscala, salariala si de restructurare".

"Este limpede ca, in 2009, principala reajustare trebuie sa priveasca procesul de restructurare a economiei. Nu exista nicio contradictie intre opinia guvernatorului si opiniile altor autoritati ale statului exprimate recent, ci o complementaritate, in sensul ca guvernatorul nu s-a referit la ritmul de crestere a economiei, deoarece relevante sunt acele detalii care sa asigure cresterea economica sanatoasa.

Criza este chiar un moment care trebuie sa determine aplecarea cu insistenta catre aceste detalii", a precizar consilierul guvernatorului bancii centrale.

Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri, la Praga, ca nu exista in acest moment niciun semn de derapaj, iar declinul economic ar putea fi stopat in trimestrul al treilea al acestui an. Explicatiile au fost date de catre seful statului in fata comunitatii romanesti din Cehia.

Basescu a spus ca, probabil, nici in trimestrul al doilea "nu va fi mai bine", dar si-a manifestat speranta ca in cel de-al treilea trimestru declinul economic va fi stopat.

Vasilescu precizeaza ca, "referindu-se la anul 2009, guvernatorul a folosit cuvantul "recalibrare" in sensul ca, pentru economia romaneasca, obiectivele importante sunt legate de un proces de reajustari, in primul rand pentru ca 2008 a fost un an cu cresteri foarte mari la nivelul produsului intern brut (PIB) - 8,2% in primul trimestru, 9,3% in trimestrul al doilea, 9,2% in trimestrul al treilea si 2,9% in trimestrul al patrulea".

"Cresterile din primele trei trimestre ale lui 2008 au exprimat clar un proces de supraincalzire a economiei, care justifica o corectie a deficitului de cont curent. Pe de alta parte, ajustarea deficitului extern este, pana la aceasta ora, excesiva, ceea ce inseamna ca procesul trebuie sa opereze in sensul optimizarii deficitului de cont curent", a spus consilierul guvernatorului BNR.

Potrivit estimarilor inaintate de oficiali ai BNR, deficitul de cont curent se poate corecta "la 6% din PIB au sub acest nivel in 2009", de la 12,3% din PIB in 2008. Prognoza oficiala, agreata cu FMI este de 7,5% din PIB.

Totodata, in 2008, economia Romaniei a crescut cu 7,1%, in timp ce pentru acest an prognoza este de comprimare cu 4%, fara ca oficialii sa exclusa o scadere mai ampla a PIB-ului, dupa declinul cu 6,2% in primele trei luni din 2009.

Vorbind despre ajustarile la nivelul economiei romanesti, Vasilescu a mai amintit si de nevoia de restrangere a deficitului bugetar, sub nivelul de 3% din PIB impus de UE si despre procesul dezinflationist aflat in desfasurare.

"Deficitul intern, care anul trecut a depasit 5% din PIB si care continua sa se plaseze la un nivel ridicat, impune de asemenea un proces de reajustare catre limita de 3% din PIB, chiar daca numeroase autoritati din tarile dezvoltate sustin in prezent nevoia unui deficit mai mare.

Un alt factor, inflatia, care urcase nefiresc de mult, in ciuda unui proces de incetinire de la un an la altul, trebuie supusa procesului de ajustare, care are loc in prezent", a completat consilierul guvernatorului BNR.

Banca centrala si-a propus pentru acest an reintrarea inflatiei in intervalul tintit, de 3,5% plus sau minus un punct procentual, dupa doi ani la rand in care rata inflatiei s-a plasat peste banda tintita de BNR. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#vasilescu, #economie, #bnr, #crestere , #stiri BNR