Verida Credit: Firmele de credit ipotecar ar trebui sa faca in continuare raportari la CRB

Miercuri, 22 Aprilie 2009, ora 14:31
1421 citiri
Verida Credit: Firmele de credit ipotecar ar trebui sa faca in continuare raportari la CRB

Societatile financiare nebancare de credit ipotecar ar trebui sa faca in continuare raportari la Centrala Riscurilor Bancare (CRB), in conditiile in care un imprumut depaseste de cele mai multe ori suma de10.000 euro,a spus pentru NewsIn directorul executiv al Verida Credit.

Legea privind institutiile financiare nebancare, publicata in aceasta saptamana in Monitorul Oficial, nu mai obliga societatile de credit ipotecar sa faca raportari la CRB.

Potrivit actualei legislatii, numai societatile inscrise in Registrul Special vor raporta la CRB.

"Modificarile aduse integreaza reglementarile referitoare la societatile de credit ipotecar si cele referitoare la institutiile financiare nebancare, cu mentinerea unor diferente referitoare la capitalul social minim.

De asemenea, se elimina implicit interdictia referitoare la prestarea de catre un IFN in acelasi timp de activitati de leasing si de creditare ipotecara", a explicat directorul executiv al Verida Credit, Carmen Retegan.

Potrivit legii, capitalul social al institutiilor financiare nebancare nu poate fi mai mic decat echivalentul in lei al sumei de 200.000 euro, respectiv 3 milioane euro in cazul institutiilor financiare nebancare care acorda credite ipotecare.

"Prin raportarea la CRB pot fi verificare persoanele si firmele care solicita credit ipotecar. Societatile de credit ipotecar ar trebui sa raporteze la CRB, avand in vedere faptul ca imprumuturile sunt acordate pe termen lung.

Suma acordata de aceste societati depaseste de cele mai multe ori valoarea de 10.000 euro, fiind in medie mai mare decat in cazul creditelor de consum si de leasing", a mai spus Retegan.

Ea a subliniat ca o societate de credit ipotecar trebuie sa raporteze la CRB pentru a avea acces la o baza de date comuna si pentru a verifica istoricul de creditare al solicitantului.

Centrala Riscurilor Bancare (CRB) centralizeaza informatii privind expunerea institutiilor de credit din Romania fata de debitori care au luat imprumuturi sau au angajamente de peste 20.000 lei (circa 4.700 euro, la actualul curs de schimb), precum si informatii referitoare la fraudele cu carduri.

Potrivit legii institutiile financiare nebancare, IFN-urile inscrise in Registrul Special sunt persoane juridice declarate la Centrala Riscurilor Bancare a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), in conformitate cu reglementarile in domeniu emise de BNR.

Nu se costituie incalcare a obligatiei de pastrare a secretului bancar transmiterea de catre Centrala riscurilor bancare a informatiilor existente in baza sa de date institutiilor financiare nebancare, potrivit documentului. 

#leasing, # creditare, # BNR, # societati , #stiri BNR