Viata in 2009- perspective economice

Luni, 05 Ianuarie 2009, ora 10:14
2314 citiri
Viata in 2009- perspective economice

De curand, am incheiat un an in care efectele crizei economice mondiale au inceput sa se resimta si in Romania.

Incetinirea consumului datorata opririi creditarii si intrarea in somaj a multor romani care munceau in strainatate va duce implicit la o scadere accentuata a veniturilor bugetare; altfel spus, traiul pe datorie va lua sfarsit.

Ca o prima urmare a acestui fapt vor fi ajustarile semnificative ale cheltuielilor bugetare, anuntate pentru luna ianuarie de catre noul guvern si o restructurare a intregului buget. Rezultatele alocarii unor sume bugetare in diverse domenii (infrastructura, sanatate, etc) dupa 4 ani de crestere economica sunt aproape invizibile, ceea ce ma determina sa cred ca in noile conditii trebuie sa ne asteptam doar la o intretinere precara a tot ceea ce tine de banii publici, nicidecum la investitii masive. Maririle substantiale ale salariilor bugetarilor sau ale alocatiilor pentru mame sunt deja utopii.


Cursul valutar ron/ eur, asa cum am explicat in articolul anterior , va duce la o depreciere mai accentuata a leului in primul trimestru al noului an, dar tendinta se va mentine pana la jumatatea anului, atunci cand noua productie agricola ar putea sa stabilizeze pentru o perioada piata monetara. Ca atare produsele din import se vor scumpi, ducand astfel la o crestere a ratei inflatiei.


Piata muncii a cunoscut si va cunoaste disponibilizari incepand din acele domenii in care preturile finale sunt cele mai ridicate (imobiliare si constructii, auto) si continuand pe paliere pana la acele ramuri ale economiei nationale in care pretul este relativ mic (bunuri de larg consum, alimentatie). Scaderea veniturilor in ansamblu si erodarea lor de catre o inflatie crescuta va duce la ieftinirea produselor ale caror preturi care sunt afisate in mod curent in euro (in imobiliare - vanzari si inchirieri - si auto). De altfel si piata ‘la negru’ va inregistra rulaje mai mici in comparatie cu perioadele trecute.


Nici pe piata creditului nu intrevad mari schimbari fata de inghetarea actuala a pietei. Cursa ofertelor pentru depozite, atat in lei cat si la euro, din ultimile trei luni care a dus dobanzile destul de sus, comunica o slaba lichiditate in bani fizici (cash) a bancilor, precum si preferinta populatiei de a-si tine economiile acasa.

Iar aceasta neincredere este sporita in primul rand de banci, aflate in imposibilitatea de a relua activitatea prin creditare. In contextul actualului cadrul legislativ bancar, creditarea va fi posibila numai in momentul in care in banci se va acumula o cantitate de lichiditati fizice suficiente, idee sustinuta de recentele recomandari ale reprezentatilor BNR facute populatiei de a profita de dobanzile la depozite.

O sugestie ar putea fi constituita din aprobarea unor noi norme care sa prevada o mai buna utilizare in economie a lichiditatilor scripturale, in care abunda astazi bancile; o solutie ar putea fi creditul dat pe card sau in cont si care poate fi consumat doar platind cu cardul sau din cont, combinata cu scaderea pragurilor de casa in utilizarea cash-ului la societatile comerciale.


Piata serviciilor va inregistra o diminuare, dar mai lenta ca celelalte ramuri eonomice, consumul de servicii al persoanelor juridice fiind primul care va incetini si care va inregistra scaderi.


Piata bursiera isi va continua trendul si anul viitor, in conditiile in care randamentul depozitelor bancare este si va fi net superior randamentelor oferite de dividendele societatilor listate. Dobanzile la depozite urca de la luna la luna, pe cand societatile listate anunta disponibilizari sau intreruperea activitatii pe o anumita perioada.


In concluzie, starea economiei romanesti se va inrautati vizibil in primul semestru, urmand ca in partea a doua a anului evolutiile sa se mentina.

Daniel

Cazangiu, Comunitatea Bloombiz