Vladimir Cohn: cota unica de 7% si leu mai slab cu 20%, solutii pentru a reporni economia

Miercuri, 22 Septembrie 2010, ora 00:40
3740 citiri
Vladimir Cohn: cota unica de 7% si leu mai slab cu 20%, solutii pentru a reporni economia

"Avand in vedere ca intrarile de moneda straina sunt minimale si investitiile directe vor fi foarte reduse, cererea de moneda locala ar fi foarte redusa si se poate face o depreciere de 20% a leului. Alte masuri pentru a reporni economia sunt reducerea cotei unice, care se poate duce la 7-8% sau desfiintarea impozitelor pe dividend", a declarat omul de afaceri Vladimir Cohn,intr-un interviu acordat Bloombiz.ro. 

Cum apreciati solutia deprecierii leului ca metoda de scoatere a economiei romanesti din criza?

Daca se face in mod gradual si temperat, fara socuri, deprecierea leului poate sa fie o metoda foarte buna de a iesi din criza. Piata locala este destul de saraca.

Deprecierea monedei este o hotarare pe care numai Banca Nationala o poate lua si probabil ca nu o va lua, intrucat target-ul BNR este inflatia si nu deprecierea monedei nationale, care ar fi intr-adevar un ajutor pentru exportatori si ar contribui intrucatva la relansarea economiei.

In momentul de fata, piata interna nu este o locomotiva pentru relansarea economica.

Cum am putea sa folosim cat mai bine aceasta parghie a cursului de schimb?

Asta depinde tot de Banca Nationala care trebuie sa vada stabilitatea financiara intr-un mod cat mai sustenabil.

Strategia este destul de simpla, trebuie facuta o devalorizare graduala.

Avand in vedere ca intrarile de moneda straina sunt minimale si investitiile directe vor fi foarte reduse, cererea de moneda locala ar fi foarte redusa si se poate face o depreciere de 20%.

La ora aceasta, o devalorizare graduala de 20% ne-ar face foarte bine.

Trebuie sau nu ca politica de curs de schimb sa tina cont de evolutia valutelor din regiune?

In realitate, economia romaneasca nu este ancorata in regiune.

Suntem foarte diferiti, pietele din regiune sunt mult mai dezvoltate decat piata noastra locala.

Nu avem concurenta mare cu Ungaria, Polonia sau Ucraina.

Pe ce anume ar trebui sa ne axam in acest moment pentru a reporni economia?

Cred ca devalorizarea monedei ar fi un lucru foarte bun. La fel ar fi si reducerea costurilor la gaze naturale si electricitate.

Preturile acestora sunt destul de piperate si atarna foarte greu in balanta costurilor, in industrie.

Alte masuri foarte bune pot sa fie reducerea cotei unice, care se poate duce la 7-8% sau desfiintarea impozitelor pe dividende.

In aceasta perioada cele mai multe tari din UE inregistreaza deflatie, in Romania inflatia este alimentata de majorarea TVA.

Majorarea TVA este o masura care satisface doar Guvernul, colecteaza mai multi bani, reduce necesarul de imprumut al statului dar, pe termen lung, este o masura paguboasa.

In Romania, taxa pe valoarea adaugata ar trebui sa fie maximum 10-11%, nu are de ce sa fie 19 sau 24%. Ce face statul cu banii astia? Plateste pensiile sau salariile unui sistem bugetar ultra umflat.

Mai bine taxe mai mici si banii sa fie lasati la populatie, care decide ce e mai bine pentru ea.

La noi, criza este determinata de necesarul statului de a justifica si de a plati anumite cheltuieli pe care statul s-a angajat sa le faca.

Economia nu are niciun beneficiu. Ma taxezi pe mine si dai banii unui pensionar sau functionar la stat care nu stiu ce face cu banii dar cu siguranta nu e un motor al economiei.

Cand vom scapa de criza?

Romania este intr-o criza continua din 1990. Situatia economica n-a fost niciodata infloritoare, tot timpul am avut probleme, ba cu inflatia, ba cu dobanzile.

La ora actuala, lucrurile au ajuns la un punct unde stau sa explodeze pentru ca statul nu poate sa continue sa se imprumute la un nivel de 20-30 de miliarde pe an.

Exista o limita pana la care poti sa iei bani din piata si exista o limita pana la care sa taxezi populatia. La nivelul actual de taxare, multa lume se muta in Bulgaria.

Suntem intr-o situatie care trebuie rezolvata si pentru a gasi aceasta rezolvare, cheia este decizia politica din spatele reducerii taxelor, din spatele preturilor la utilitati, decizia politica din spatele BNR.

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
#cohn, #cota, #economie, #leu, #unica, #vladimir , #stiri BNR